Lovisa Lindh petas i VM – talar ut

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CHRIS ANDERSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvalgränsen klarade hon redan i höstas.

Men något VM blir det inte.

Lovisa Lindh, 30, är kritisk efter petningen.

– Varken jag eller Kajsa (Bergqvist) hade hoppats på att vi skulle hamna i den här situationen Jag hade hoppats på större tillit, säger hon.

2:02.24 på Stockholms stadion räckte inte.

Efter loppet över 800 meter, som slutade med en niondeplats, fick Lovisa Lindh beskedet av Kajsa Bergqvist.

– Det har varit tungt att ta det beslutet, men jag bedömer att hon är för långt ifrån att vara i VM-form och att hitta dit på den korta tid som är kvar, sa förbundskaptenen under torsdagskvällen.

Lovisa Lindh håller inte med.

När SportExpressen når henne under fredagen är hon besviken. Främst över att än en gång petas ur truppen till ett stort mästerskap.

För säsongsinledningen lovade ju så mycket mer.

– Jag är besviken, så klart. Jag klarade kvalgränsen i september, jag ligger högt placerad rankingmässigt och öppnade säsongen med 2:02, säger hon.

Lindh fortsätter:

– Träningen har gått bra och det har vi varit helt transparenta med. Jag har haft något i kroppen som stört, antagligen covid, vilket har påverkat mina lopp. Jag har inte kunnat prestera de senaste veckorna, men även om gårdagen inte var där jag borde vara, var den ett steg i rätt riktning.

Lindh kritisk efter VM-petningen

Under tävlingen på Stockholms stadion var det mycket som stod på spel. Lindh sticker inte under stol med att hon kände av pressen.

– Jag borde kunna prestera under press, men det var lite synd att vi så sent som någon vecka inpå fick veta vad de faktiskt krävde för att jag skulle få min VM-uttagning bekräftad, säger Lindh och fortsätter:

– Varken jag eller Kajsa hade hoppats på att vi skulle hamna i den här situationen och kommunikationen inför säsongen var därför något bristande.

Lovisa Lindh var rasande på SOK efter att ha petats ur OS-truppen till Tokyo förra sommaren. Detta trots att hon klarat kvalgränsen inför.

”Jag har absolut ingen förståelse för det här beslutet. Jag känner mig generad och jag skäms över deras beteende, och det här beslutet som de har tagit kommer bli väldigt svårt för mig att komma över”, skrev hon på Instagram.

”Jag hade hoppats på större tillit”

Efter Diamond League-galan i Oslo för ett par veckor sen uttryckte Lindh en oro för sin status i landslaget om hon skulle komma att petas från VM.

– Då börjar jag undra om det är något personligt i så fall. Det är liksom andra som tagits ut i år som inte klarat gränsen i år. Även till OS var det de som blev uttagna på två år gamla resultat, sa hon då.

Men det blir alltså inget VM för 30-åringen.

Hur var samtalet med Bergqvist?

– Jag förstår henne i att jag inte presterat de senaste veckorna, det gör jag. Något har spökat. Gårdagen var inte där vi hoppades, men jag och min tränare tror att vi hade kunnat hitta tillbaka på tre veckor, säger Lindh.

Sen fortsätter hon:

– Jag hade hoppats på större tillit i att vi vet vad vi gör och att vi fått vara delaktiga i beslutet att åka eller inte. Men jag ställer nu om fokuset mot nästa mästerskap i stället.

Tar du det personligt?

– Jag vet att Kajsa inte har något emot mig personligen. Jag börjar bli van. Motgångar är priset man får betala för framgångar. Så jag laddar om inför EM.

Mondo-utspelet: ”Jag är tjock och han är bra på stavhopp”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.