Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lögnen avslöjad – stängs av i 12 år

Dopingarbetet står still på många håll under coronakrisen. Expressen intervjuar Wadas ordförande Witold Banka.
Etaferahu Temesgen Wodaj.Foto: LUIS ANGEL GOMEZ/TWITTER.
Från AIU:s dom.Foto: Skärmdump.
Hon stängs av i tolv år.Foto: Facebook.

Löparstjärnan Etaferahu Temesgen Wodaj, 30, stängs av från allt tävlande i 12 år.

Anledningen till att straffet blev så hårt?

Ett förfalskat dokument.

Etaferahu Temesgen Wodaj från Etiopien sprang en rad maraton-lopp i Nordamerika under förra året. Allra bäst gick det i Toronto, Kanada, där hon slutade åtta på tiden 2.27,21 vilket innebar nytt personligt rekord.

Men det var också där problemen började.

30-åringen blev dopingtestad och provet innehöll erytropoietin (epo). Hon hade alltså bloddopad sig.

Försökte lura dopingjägarna

I vanliga fall leder det till en fyra år lång avstängning, men Wodaj lyckades alltså se till att avstängningen landade på hela tolv år. Hur? Hon sa till dopingjägarna att läkare skrivit ut epo till henne på grund av sjukdom. Hon skickade till och med in ett intyg från läkaren.

Problemet: Intyget var förfalskat.

När friidrottens integritetsenhet (AIU) började utreda saken upptäckte de att läkaren i själva verket inte var någon läkare. Wodaj fanns inte heller med i patientlistorna på sjukhuset som hon påstod sig ha besökt. De upptäckte också att telefonnumret på intyget inte stämde och stämpeln från sjukhuset var också förfalskad.

Hon försökte alltså lura dopingjägarna.

Etaferahu Temesgen Wodaj får åtta års avstängning för sitt förfalskade intyg och ytterligare fyra för själva dopingen. Hon är välkommen tillbaka till friidrotten igen 2032.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.