Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Lisa Gunnarsson slog världsrekord: "Chock"

Publicerad

Svenskt stavhopp har aldrig varit hetare.

På en tävling i Frankrike slog den 16-åriga supertalangen Lisa Gunnarsson till med ett hopp på 4,47.

En höjning av sitt personliga rekord med 16 centimeter och ett tangerat ungdomsvärldsrekord.

– Jag blev chockad, säger hon.

I somras hoppade Lisa Gunnarsson 4,25 på en lokal tävling i Frankrike och satte därmed ett världsårsbästa för stavhoppare under 17 år den säsongen.

Och det var bara en försmak på vad som komma skulle. Senare under sommaren slog hon till med ett SM-brons och på tisdagen nådde hon nästa milstolpe.

I en tävling i Frankrike så hoppade hon hela 4,47. Det är en förbättring av hennes eget personbästa med hela 16 centimeter - samt ett tangerat ungdomsvärldsrekord.

Ett världsrekord hon delar med Angelica Bengtsson.

– Det är jättekul att tangera ett världsrekord. Jag är jätteglad, jag trodde inte det skulle hända i dag - men jag är bara jätteglad, säger hon.

Lisa Gunnarsson: "Wow, vad händer nu?"

Gunnarsson berättar att hon hela tiden kände att hon hade de höga höjderna i sig.

– Jag visste att jag hade det i mig, jag bara väntade tills jag fick allt att stämma perfekt.

Vad kände du när du låg nere i mattan och såg att ribban låg kvar?

– Jag blev chockad. När jag sprang så kände jag att jag kör för att pröva det, det är kul att bara pröva en så här hög höjd. Men så gjorde jag allting bra, så när jag kom över så bara tänkte jag: "wow, vad händer nu". Den (ribban) bara låg kvar, jag förstod inte först vad som hände. Sen förstod jag vad som hade hänt.

Kommer till Stockholm nästa vecka

Och då jublade hon vilt.

Men det betydde inte att hon var klar där.

Hon var nära att även klara 4,53.

– Det var ett helt okej försök. Det var bara kul att pröva på det den här helgen.

Nästa tävling blir Globengalan i Stockholm på onsdag nästa vecka. Lisa Gunnarsson ser fram emot tävlingen, men vill inte tänka på om hon kan slå nya rekord då.

– Jag sätter ingen press på mig själv, utan jag är nöjd med det jag har gjort. Sen får vi se vad händer på tävlingarna som kommer. För mig är det bara att hoppa och ha kul.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag