Lisa Gunnarsson efter rekordhoppet. Foto: TV12Lisa Gunnarsson efter rekordhoppet. Foto: TV12
Lisa Gunnarsson efter rekordhoppet. Foto: TV12
Se, så högt över hon är! Foto: TV12Se, så högt över hon är! Foto: TV12
Se, så högt över hon är! Foto: TV12

Lisa Gunnarsson slog ungdomsvärldsrekord

Publicerad

Lisa Gunnarsson har gjort det igen.

På Globengalan slog 16-åringen till igen och nådde högt över 4.49 i sitt första försök.

En förbättring av hennes egna ungdomsvärldsrekord.

– Jag trodde inte att det skulle hända i dag, igen, säger hon till TV12.

På en tävling i Frankrike den 9 februari så visade den svenska supertalangen Lisa Gunnarsson att hon är att namn att komma att räkna med i framtiden.

Där slog hon till med ett hopp på 4.47. Det var en förbättring av hennes eget personbästa med hela 16 centimeter - samt ett tangerat ungdomsvärldsrekord. Ett världsrekord hon delade med Angelica Bengtsson.

Men nu är hon ensam på toppen.

Slog till med nytt världsrekord

När Globengalan avgjordes i Stockholm på onsdagen så visade Gunnarsson att hoppet i Frankrike inte var en engångsföreteelse. Först hade hon stora problem på 4.39 - en höjd hon klarade först i det tredje försöket.

Sen visade hon klass när ribban gick upp på 4.49. Hoppet var perfekt och hon var högt över ribban. En putsning av sitt personbästa och ungdomsvärldsrekordet med två centimeter.

– Det kunde ha blivit 4.59, säger expert A. Lennart Julin i TV12.

– Det är ett namn att lägga på minnet, säger kommentatorn Johan Edlund.

Gunnarsson såg riktigt glad och överraskad ut över det fina resultatet och sprang direkt ut till sin tränare för att få feedback.

– Jag är fortfarande jättechockad. Jag var så glad över att jag klarade 4.39 sista, jag var nöjd då. Var inte beredd att klara den här höjden i dag. Det ser man på bilderna, säger Gunnarsson till TV12.

Bengtsson hade en dålig dag

Lika bra gick det inte för Angelica Bengtsson. Hon tog sina två höjder innan 4.49 i första försöken, men sen ville det sig inte alls för den svenska stjärnan. Hon rev ut sig och var tydligt besviken över det.

Lisa Gunnarsson blev därmed bästa svensk, men hon var inte färdighoppad. Hon testade tre gånger på 4.59 och hade i alla fall ett riktigt bra försök, men hon fick för dagen nöja sig med 4.49 och en fjärdeplats.

Gunnarsson hyllas av Klüft

Efter den nya uppvisningen hyllas Gunnarsson av den svenska friidrottsikonen Carolina Klüft.

– Hon har alla förutsättningar för att bli superbra, och det håller vi alla tummar för, säger han.

– Jag tänker att det är en häftig känsla för henne att kunna göra det här och att kunna göra det i Globen, när det är en annan anspänning än vad hon är van vid. Det känns skithäftigt.

Framöver hoppas Klüft att man trots succén har tålamod med det unga stjärnskottet.

– Jag hoppas, som med alla stjärnor som kommer fram, att hon får vara den hon är och att det inte ska bli för mycket runtomkring. Utan att hon får hitta sin väg i karriären.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag