Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisa Gunnarsson har drömmar om OS-guld

Lisa Gunnarsson Foto: Expressen
Ludvig Holmberg träffade Lisa Gunnarsson Foto: Expressen
Lisa Gunnarsson i Globen Foto: Maja Suslin/Tt
Här klarar Gunnarsson 4,25 för första gången Foto: Privat

Lisa Gunnarsson, 16, lutar sig tillbaka i soffan och ler finurligt.

Sen låter hon drömmarna skena i väg.

– Jag vill vinna OS-guld. Och jag vill slå världsrekord för seniorer, säger Gunnarsson.

SPORT-Expressen är på besök i familjens villa i Stockholm.

Här berättar Sveriges nya underbarn om genombrottet som ger eko i hela världen – och landslagskarriären som redan har övergett.

Det var under 2012 som allting förändrades. Närmare bestämt den 29 juli.

Lisa Gunnarsson var tolv år gammal, tillhörde juniorlandslaget i gymnastik och hade precis sett förebilden Jonna Adlerteg sluta på plats 39 i mångkampen på OS i London. Där och då bestämde hon sig för att sluta med gymnastik.

Mamma Ulrika minns dotterns exakta ord: "Jag tänker inte träna så här mycket för att bli 39:a på OS. Jag vill vinna OS!"

Kort därpå testade Lisa Gunnarsson för första gången på stavhopp. Och i dag – tre och ett halvt år senare – är hon tidernas bästa 16-åring inom grenen.

I onsdags såg vi henne hoppa 4,49 på Globengalan i Stockholm.

Det är nytt ungdomsvärldsrekord.

– Jag var inte riktigt beredd på att jag skulle hoppa så högt redan nu. Jag tror det syntes på tv-bilderna, säger Gunnarsson.

– Planen var att hoppa 4.35 i vinter och sen klara 4,47 sommar. Men ja, det gick lite bättre än så...

Bor i Paris

Vi träffar henne i familjens villa i Bromma i västra Stockholm.

Lisa Gunnarsson har på sig en stor huvtröja och är blöt i håret, när hon guidar oss igenom huset.

– Jag har faktiskt bara bott i Sverige i tre år under hela livet. Pappa jobbar på ett lastbilsföretag och det har inneburit att vi flyttat runt mest hela tiden.

– Nu bor vi i Paris och tidigare har vi varit en vända i Argentina och två vändor i Luxemburg.

Hur ofta är ni hemma i Sverige?

– Vi brukar komma hem en gång på sommaren och en gång på vintern, runt jul. Och så som nu, i samband med tävlingar här hemma.

Vi går upp för en trappa, passerar en radda med familjefoton och hamnar till slut inne i hennes rum. På en byrå står pokalerna och trängs med varandra. Och när hon öppnar en av luckorna på byrån ligger medaljerna i drivor.

Det är helt sanslöst.

– Jag har en hel del priser nere i Frankrike också. Men det mesta är ifrån gymnastiken, säger Gunnarsson och lyfter upp en gigantisk pokal i porslin där "Lisa Gunnarsson" är ingraverat ihop med en svensk flagga.

– Den här är ifrån min sista gymnastiktävling. Det var franska mästerskapen 2012.

Du vann?

– Precis.

I din allra sista tävling?

– Japp.

Var nära att sluta

Det var dock inte helt enkelt att släppa gymnastiken och i stället börja med stavhopp.

Framför allt i början var det tufft.

– Ja, det var svårt. För jag var ju inte bra på stavhopp direkt. Under mitt andra pass så ramlade jag ner i gropen, där man sätter i staven, gjorde mig illa. Då sa jag: "Jag kommer aldrig hit igen!" Det var faktiskt jättenära att jag slutade där. Jag kände att det där inte var någonting för mig.

– Men jag kom tillbaka och fortsatte, trots allt.

Vad fick dig att komma tillbaka?

– Jag vet inte... Jag tänkte väl att man inte får ge upp så enkelt.

Hennes utveckling under det sista året har varit sensationell.

Lisa Gunnarsson hoppade 4,25 i somras under en tävling i franska Blois. Det var då hon för första gången fick stora rubriker i svensk media.

I vinter följde hon upp det med att först hoppa 4,47 nere i Paris. Och sen blixtra till med svindlande höga 4,49 i Globen.

– Hoppet i somras var starkast för mig. Jag var jättechockad då! Jag trodde inte att jag kunde hoppa så högt, jag överträffade verkligen mig själv, säger Gunnarsson när vi slagit oss ner i en soffgrupp på nedervåningen av villan.

– Nu i vinter har jag varit mindre chockad. Jag har verkligen utvecklats under det sista året och börjat förstå hur man ska hoppa.

– Jag känner själv att jag har tagit ett kliv.

Hur har det varit att plötsligt få så mycket uppmärksamhet?

– I början var det lite jobbigt... Eller, kanske inte jobbigt. Det var ju kul! Men det var annorlunda bara, jag var inte van vid det.

– Nu börjar jag bli lite mer van!

Om stödet från Bengtsson

Lisa Gunnarsson berättar också att stödet från Angelica Bengtsson, 22, har betytt mycket för henne under de sista åren.

VM-fyran bor också i Paris och de har en hel del kontakt.

– I veckorna bor jag på internat i Nantes, men under helgerna är jag i Paris och då brukar jag träffa henne ibland. Sen har jag tränat med henne på lov och så, säger Gunnarsson och fortsätter:

– Jag får ofta fråga henne om hur olika saker fungerar och hon ger mig råd. Det är verkligen jättebra att hon någon att se upp till och kunna få stöd ifrån. Framför allt när det är någon som har gått samma väg som jag går just nu.

Angelica Bengtssons väg ledde hela vägen upp till den absoluta världseliten. Planen är att Lisa Gunnarsson också ska ta sig dit.

– Man vet inte vad som kommer hända i framtiden. Jag kanske inte hoppar högre än vad jag har gjort nu. Men man får hoppas! Det är bara att jobba på, så får man se hur långt man kommer.

Men hon har drömmar.

Och de är storslagna.

– Jag vill vinna OS-guld och jag vill slå världsrekord för seniorer. Det är drömmar som jag har. Inte mål, utan den typen av drömmar som vi alla har, säger Gunnarsson och ler.

När vi får se henne i seniorlanslaget? Kanske redan i sommar.

Hon har redan klarat kvalgränsen till EM i Amsterdam – med nio centimeters marginal – och precis som SPORT-Expressen tidigare avslöjat kommer förbundskapten Karin Torneklint nu att ta en första kontakt med henne.

– Jag har både ungdoms-EM och junior-VM i sommar, så jag vet inte vad jag borde göra, säger Lisa Gunnarsson.

– Jag måste prata med min tränare och med förbundet. Men jag har inte bråttom. Det gäller att ta ett steg i taget. Det är ju inte nu jag ska vara som bäst. Det är i framtiden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!