Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Haglund var en av de berömda 56:orna

<p>De berömda 56:orna. På bilden: Frank Andersson, Linda Haglund, Thomas Wassberg, Ingemar Stenmark och Björn Borg.<br></p>
Linda Haglund.
Björn Borg.
Ingemar Stenmark.
Frank Andersson.Foto: Uffe Ringblom
Thomas Wassberg.Foto: Nils Petter Nilsson
1 / 7

Linda Haglund var en av Sveriges mest framgångsrika friidrottare.

Hon var också en av de berömda 56:orna.

Nu sörjs hon av idrottsikoner som Björn Borg, Ingemar Stenmark, Frank Andersson och Thomas Wassberg.

– Jag beklagar och lider med familjen, säger Ingemar Stenmark till SportExpressen.

– Vi har mist en underbar människa, säger Björn Borg.

Linda Haglund, Thomas Wassberg, Björn Borg, Ingemarg Stenmark och Frank Andersson.

Det är några av de berömde 56:orna, idrottspersonerna – födda samma år – som samtliga blev ytterst framgångsrika inom sin sport.

Haglund var en av svensk friidrotts stora stjärnor under 1970- och 80-talet, innan karriären tog en dramatisk vändning 1981, när hon åkte fast för doping.

SportExpressen har varit i kontakt med "de fem 56:orna" – idrottshjältarna, födda 1956 – som reagerar med sorg på beskedet.

– Det är väldigt tråkigt. Det kom från ingenstans. Jag beklagar och lider med familjen, säger Ingemar Stenmark.

– Jag kände henne inte så jätteväl. Vi gjorde Superstars tillsammans och jag har träffat henne på olika tillställningar. Hon var en fantastiskt bra sprinter.

Borg: "Våra tankar går till nära och kär"

Den gyllene 56-generationen var lika med Sveriges stora idrottsår under 1970- och 1980-talet.

Stjärnorna – Stenmark, Haglund, Borg, Andersson och Wassberg – blev en entitet, trots att de inte kände varandra så väl.

De sammanfördes för första gången i Göteborg i slutet av 70-talet, av Expressens Thomas Malmquist, och en annan gång i TV4-programet "Åkeson" 1993. Så många fler gånger har det inte blivit.

– Det har skrivits mycket om 56:orna, men vi har inte setts så mycket. Det var några tillställningar. Som jag minns det sågs vi i Göteborg en gång och en gång på Café Opera på en tv-grej. Det var jättekul. Det var ett bra gäng allihop. Hon var den enda tjejen i det gänget. Hon var inte blyg. Hon platsade bra där, säger Stenmark.

En annan i 56-gänget var tennisstjärnan Björn Borg.

Även han beklagar Haglunds bortgång.

– Vi har mist en underbar människa. Våra tankar går till nära och kära, säger han i en kommentar.

Frank Andersson: "Kom som en chock"

Frank Andersson och Thomas Wassberg reagerar med bestörtning på beskedet.

– Det kom som en chock. Det var en blick från klar himmel. Jag hade ingen aning om att hon var så sjuk, säger Andersson.

– Det är tråkigt, det måste man säga. Jag kände inte till att hon var sjuk. Det kom överraskande, säger Wassberg.

– Vi träffades för länge sedan. Men jag kommer jag inte ihåg i vilket sammanhang. Det där med 56:orna, det var inget man tänkte på. Det var bara så, fortsätter Wassberg.

Frank Andersson minns Linda Haglund som en varm människa.

– Jag har alltid sett henne som en pigg tjej. jag träffade henne senast för två år sedan på Idrottsgalan, och då fick jag en stor och varm kram av henne, säger han.

– Vi var på OS ihop i Montreal 1976, och sedan har vi träffats några gånger i 56-sammanhang. Det var en jättecool tjej, och alla vi killar tyckte om att ha henne i vår närhet.