Linda Haglund död efter propp i lungan

Svenska friidrottsstjärnan Linda Haglund har avlidit – blev 59 år.
Foto: Per Kagrell
Lind Haglund med mamma Joan under Let's Dance.
Foto: Christian Örnberg
Foto: Alexander Donka
Foto: Kenneth Jonasson

Den svenska friidrottsstjärnan Linda Haglund är död.

Hon avled i lördags på Södersjukhuset, 59 år gammal.

– När hon kom till sjukhuset hamnade hon på intensiven omedelbart. Där blev hon liggande tills hon avled, de hittade cancer och massa metastaser, säger Lindas bror Jimmy Haglund.

Den svenska friidrottsstjärnan Linda Haglund har avlidit 59 år gammal.

Haglund fördes till Södersjukhuset i måndags då hon under en längre tid känt smärtor i ryggen, som Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– Kroppen kollapsade till slut och orkade inte hålla i gång syresättning på lungor och hjärta. Hon dog på lördag eftermiddag, säger Lindas bror Jimmy Haglund.

Linda Haglund deltog i tre olympiska spel, München 1972, Montreal 1976 och Moskva 1980. På Moskva-OS nådde hon en fjärde plats på 100 meter.

– Jag reagerar med chock och bestörtning. Svensk friidrott känner väldigt stor sorg. Det var en av våra största som gick bort alldeles för tidigt, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på svenska friidrottsförbundet.

Hennes största merit är guldet på 60 meter från inomhus-EM 1976.

Linda Haglund har fortfarande de svenska rekorden på 100 meter och 200 meter.

– Vilken fruktansvärd nyhet. Det är jättesorgligt för hennes anhöriga, och all familj. Det är svårt att uttrycka sig på något annat sätt, säger Patrik Sjöberg.

Linda Haglund deltog i Mästarnas Mästare

Haglund har på senare år synts i tv, både som deltagare i Let´s Dance och Mästarnas Mästare.

– Linda hade en stor familj och många vänner, säger Jimmy Haglund.

Linda Haglund var en av "56:orna", en grupp stora svenska idrottsprofiler som alla var födda samma år. Ingemar Stenmark, Björn Borg, Frank Andersson och Thomas Wassberg är de övriga i gruppen.

– Det kom helt överraskande. Det är tråkigt, säger Wassberg till SportExpressen.

Linda Haglunds karriär tog en dramatisk vändning 1981 när hon testade positivt för anabola steroider. Haglund har alltid nekat till att hon dopat sig medvetet, hon menade att hon tagit tabletterna i tron att det var vitaminer.

Linda Haglund sörjs närmast av mamma Joan, brodern Jimmy Haglund, hans barn och släkt och familj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.