Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Legendarens ilska – skriver öppet brev

Han vann OS-guld i Peking 2008.
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP SCANPIX SWEDEN
Bekele protesterar nu mot sitt eget förbund.

Etiopiens superstjärna Kenenisa Bekele riskerar att missa OS i Tokyo.

Anledningen: En infekterad konflikt med sitt egna förbund.

Han protesterar nu i ett öppet brev.

Kenenisa Bekele, 38, är redan en legendar. Han har tre OS-guld och fem VM-guld på meritlistan – men är inte färdig med karriären än.

Bekele satsar nu på maraton och noterade så sent som i september 2019 ett nytt personligt rekord med tiden 2:01:41. Det gör honom till tvåa genom tiderna på distansen (bara Eliud Kipchoge är bättre med 2:01:39).

Inför OS i Tokyo har Kenenisa Bekele pekats ut som en av guldkandidaterna, men nu är frågan om han ens kommer till start.

LetsRun.com rapporterar att Bekele inte kommer att ställa upp i Etiopiens uttagningstävling inför OS som hålls i staden Sebeta i helgen. Och det ska handla om en protest.

Skriver ett öppet brev

Kenenisa Bekele tycker att uttagningstävlingen hålls för tätt inpå OS.

”Det är 14 veckor mellan loppen. När Eliud Kipchoge vann OS-guld 2016 hade han 17 veckor mellan kvalet och OS-loppet. 14 veckor är relativt tajt”, skriver LetsRun.com.

Bekele har också publicerat ett öppet brev i sociala medier, där han uppmanar Etiopiens förbund att göra om sin uttagningsprocess.

– Det här väger så klart väldigt tungt, eftersom det kommer från Bekele. Jag tror absolut att förbundet kommer att göra någonting och gå honom till mötes här, säger den etiopiske journalisten Teferi Debebe.

Även i Sverige har det höjts röster om uttagningsprocessen inför OS i Tokyo. Flera av våra bästa maratonlöpare gick i mars ihop och skrev ett öppet brev där de kritiserade Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Sen dess har en maratonlöpare blivit uttagen till Tokyo: Carolina Wikström.


LÄS MER: Stjärnorna jagar OS-kvalgränsen i tävling på Stockholms Stadion

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.