Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Legendaren: "Ni stal Abeba från oss!"

Foto: Jonte Wentzel

ADDIS ABEBA. I sommar ska Abeba Aregawi springa hem sin tredje raka guldmedalj för Sverige.

Samtidigt finns en brinnande önskan i hennes gamla hemland.

Etiopien vill ha Abeba tillbaka.

- Det gör ont att se henne springa för Sverige, säger legendaren Haile Gebrselassie till Kvällsposten.

DOMINERADE PÅ LÅNGDISTANSER - HAILE SLOG 27 VÄRLDSREKORD

Namn: Haile Gebrselassie.

Född: 18 april 1973 (41 år).

Meriter, OS: Guld på 10 000 m 1996 och 2000.

VM: Guld på 10 000 m 1993, 1995, 1997 och 1999, silver på 5 000 m 1993 och 10 000 m 2003, brons på 10 000 m 2001.

Inomhus-VM: Guld på 3 000 m 1997, 1999 och 2003, guld på 1 500 m 1999.

Maraton: Fyra raka segrar i Berlin marathon, tre raka segrar i Dubai marathon.

Personbästa, 1 500 m: 3.33,73 (1999)

3 000 m: 7.25,09 (1998)

5 000 m: 12.39,36 (1998)

10 000 m: 26.22,75 (1998)

Maraton: 2.03,59 (2008)

Övrigt: Slog 27 världsrekord.

MEDALJER OCH KONTROVERSER - HÄR ÄR ABEBAS TID I SVERIGE

KOM TILL SVERIGE

Abeba Aregawi kom till Sverige hösten 2009 för att leva tillsammans med maken Henok Weldegebriel, som redan var svensk medborgare. Hon började springa för Spårvägen, men bytte senare till Hammarby. Ett år senare fick Abeba permanent uppehållstillstånd.

VÄDJADE I BREV

I slutet av 2011 tog Abeba själv kontakt med svenska friidrottsförbundet och förklarade att hon gärna skulle vilja börja tävla för sitt nya hemland. "Jag vill fortsätta att satsa på medeldistanslöpning på högsta nivå och få tävla för Sverige i mästerskap", skrev hon.

BLEV TÄVLINGSKLAR

2012 växte Abeba fram som en av världens främsta löpare på 1 500 meter. Och precis inför OS i London - den 28 juni - fick hon sitt svenska medborgarskap. Trots det valde hon att tävla för Etiopien. Men efter ett misslyckat OS valde hon att kliva över till Sverige. Den 11 december blev övergången officiell.

FLYTTEN TILL ETIOPIEN

Den 10 december 2012 - alltså dagen innan hon blev tävlingsklar för Sverige - lämnade Abeba Aregawi en anmälan till Skatteverket om att hon skulle bosätta sig i Addis Abeba. Anledningen: Bättre träningsmöjligheter.

BLEV VÄRLDSMÄSTARE

Under 2013 tog Abeba över som världens bästa löpare på 1 500 meter. Hon vann varje lopp i Diamond League och vann guld både på inomhus-EM och VM. Men under VM i Moskva fick hon också svarta rubriker, då hon tog avstånd från Emma Green Tregaros protest mot Ryssland antihomolagar.

HEMLIGA SKILSMÄSSAN

Abeba och maken Henok (bilden) valde att skilja sig under 2013. Äktenskapet som tog henne till Sverige avslutades. Men de valde att hålla allting hemligt. Ex-makarna ställde till och med upp på en intervju med Dagens Nyheter där de pratade kärleksfullt om sitt äktenskap - trots att det var över.

Sammanställning: LUDVIG HOLMBERG

Folket i Etiopien har fått vänja sig vid att många av deras friidrottsstjärnor söker sig till andra nationer. Det finns en rad exempel bara under de senaste åren.

Men vissa fall berör mer än andra.

Abeba Aregawi är ett sådant.

Den 11 december 2012 skrev hon på papperna som gjorde att hon kunde börja tävla för Sverige. Sen dess har hon växt fram som världens bästa löpare på 1 500 meter.

I takt med framgångarna har frustrationen också ökat i Etiopien.

På etiopiska internetforum kan man läsa en rad uppmaningar om att Abeba borde "komma hem" och börja tävla för sitt moderland igen. Allra hetast var känslorna direkt efter VM-guldet i Moskva, där Etiopiens storstjärna Genzebe Dibaba sprang bort sig och blev åtta.

Jos Hermens gemensam nämnare

Haile Gebrselassie skrattar och skakar på huvudet.

- Ni stal Abeba från oss! Eller hur? Den där guldmedaljen skulle ha varit vår.

Kvällsposten träffar 41-åringen, som rankas som en av tidernas absolut största löpare, på hans kontor i centrala Addis Abeba.

Han sitter bakom ett jättelikt skrivbord och öser beröm över Sveriges nya världsstjärna.

- Jag har träffat Abeba några gånger. Hon är väldigt stark! Hon är en löpare som kan slå världsrekord. Jag har kollat upp det här, hon vet hur man pressar sig på egen hand och det är därför jag tror att hon kan slå världsrekord, säger Gebrselassie, som har ett leende på läpparna under hela vår 15 minuter långa intervju.

- Vi har samma manager, Jos Hermens. Jag har pratat med honom och de andra på kontoret. De har berättat för mig hur stark hon är, att hon är en beslutsfattare, det är väldigt få löpare som har den här karaktären. Och om man har det, då behöver man inte lyssna på någon annan. Man bara följer sin egen känsla.

Hur är det för dig att se henne springa för Sverige?

- Det gör ont! Det är hennes beslut, men om hon hade velat springa för Etiopien så hade jag gillat det...

Efter Kvällspostens avslöjande om att Abeba under tio månaders tid hemlighållit skilsmässan från mannen Henok Weldegebriel har det i friidrottskretsar tisslats och tasslats om att hon eventuellt skulle kunna byta tillbaka till Etiopiens landslag.

Skulle välkomna henne tillbaka

Sveriges förbundsbas Tomas Riste, som i vår har bytts ut mot Björn Eriksson, pratade också öppet om en flytt. Riste förklarade då: "Jag kommer aldrig säga 'snälla tävla för Sverige!' Det är hennes fria val att välja nation."

Gebrselassie börjar skratta när Kvällsposten frågar om Abeba skulle vara välkommen tillbaka.

- Är du allvarlig nu? Varför skulle hon inte vara det?! Som en etiopisk medborgare... vem vill inte ha en så stark löpare? Folket skulle bara säga "ja, kom hit!". De skulle vara mer än lyckliga.

Abeba var överlägsen på 1 500 meter förra säsongen. Tror du att det kommer se likadant ut i år?

- Ja, jag tror att hon kommer vara bäst i år igen. Genzebe Dibaba är också urstark, men jag tror att de kommer satsa på olika distanser. Abeba på 1 500 meter och Dibaba på 3 000 och 5 000 meter.

- Sanningen är ju faktiskt att Abeba är bäst av alla på 1 500 meter. Inte minst när det kommer till mästerskapen. Hon är "the queen of 1 500 meters".

Men du, ditt kontor ligger på åttonde våningen i ett hus som ägs av dig själv. Vad håller du på med nu för tiden?

- Jämfört med det jag håller på med är det här huset inte så stort. Jag driver ett hotell, har en biograf, ett gym och lite annan business. Men löpningen är fortfarande prioritet ett. Jag tävlar fortfarande även om det inte är på samma nivå längre.

Hur är formen?

- Den är okej, inte super. Jag tränar varje morgon och varje eftermiddag. Två gånger om dagen. Men jag märker att jag börjar bli äldre, det tar längre tid att återhämta sig...

Du kommer aldrig sluta springa?

- Nej. Jag kommer att springa till den dagen jag dör. Löpningen är i mitt blod.