Lättar på avstängning mitt under Peking-VM

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Charlotte Karlsson, till vänster, reagerar på beskedet: "Jag tycker det är helt fel"
Foto: Carl Sandin
Lilja Sjubukova
Foto: Nam Y. Huh

PEKING. IAAF lättar på ökända fuskarens avstängning, mitt under friidrotts-VM.

Det får de svenska maratonlöparna att reagera starkt.

– Jag tycker att det är helt fel, säger Charlotte Karlsson.

Lilja Sjubukova, ökänd rysk dopare, får återigen tävla.

Det meddelade det internationella friidrottsförbundet, IAAF, under måndagskvällen.

Maratonlöparen Sjubokova har tydligen erbjudit sig att hjälpa IAAF i kampen mot dopingen, vilket gör att friidrottsorganet i sin tur låter ryssen tävla igen.

Beskedet kommer med bara dagar kvar till damernas maraton, där tre svenska löpare – Charlotte Karlsson, Louise Wiker och Annelie Johansson – kommer delta.

"Jag tycker det är helt fel"

Sjubukova kommer inte att tävla under friidrotts-VM, eftersom hon inte är anmäld, men de svenska löparna uppskattar ändå inte IAAF:s beslut.

– Jag tycker att det är så fruktansvärt hemskt och tråkigt att det förekommer sådant. Och jag tycker att om man har åkt fast för doping ska man få livstids avstängning.

Så vad tycker du om att man får straffet reducerat för att man arbetar med IAAF?

– Jag tycker att det är helt fel.

Jag antar att poängen är att IAAF anser att man kan få fast andra.

– Nej, alltså jag att man kan komma lika långt i dopingfrågorna oavsett det. Jag tycker inte att de dela ut förmildrande straff till någon som en gång har dopat sig.

"Man blir så deprimerad"

Sjubukova, som vunnit flera stora maratontävlingar – bland annat Londons och Chicagos – stängdes av 2014 efter att rysk antidoping hittat onormala värden.

Sjubukova är en välkänd figur i maratonvärlden, som

Louise Wiker känner väl till.

– Jag har läst mycket, men man blir så deprimerad av allting, säger hon.

I en uppmärksammade tysk dokumentär, som handlade om just dopingen, förekom Sjubukova frekvent.

Wiker försöker att inte fokusera på dopingen, men efter att ha sett bland annat den dokumentären har hon svårt att låta bli.

– Jag har väl egentligen inte fokuserat så mycket på det tidigare, för det har alltid varit jag mot mina tidigare pers. Då har jag inte brytt mig så mycket. Men så såg jag den här dopingdokumentären, den tyska, del två. Och då tänkte jag: "Hur många är det som dopar sig av de som jag kommer att tävla mot?" För nu handlar det ju om placeringar! Min tränare bara: "Inget sånt fokus alls! Bara fokus på dig själv!" Man trillar ju dit när man läser, men jag försöker att låta bli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.