Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Landslagschefen jobbar som agent

Ulf Friberg är en av Sveriges mest inflytelserika landslagstränare.
Men SPORT-Expressen kan avslöja att det finns ett utbrett missnöje mot friidrottscoachen.
Friberg sitter på flera stolar, är agent och tränare åt landslagslöpare - och anklagas för att förfördela sina adepter och bara agera efter personliga intressen.
Förbundet har tagit emot kritiken, men valt att ignorera den.
- Det är väl som vanligt om man har flera uppdragsgivare, att det möjligtvis kan vara lite problematiskt, men för mig har det absolut inte varit något stort problem, säger förbundskaptenen Stefan Olsson.

Ulf Friberg har varit grengruppchef för lång- och medeldistans (anställd på halvtid) ända sen Ulf Karlssons tid som förbundskapten, och ses som ett riktigt tungt namn.
Han är den som tar ut löparna till tävlingar som Finnkampen och Europacuperna.
Samtidigt är Friberg personlig tränare, och dessutom agent, till starka namn som exempelvis Mustafa Mohamed och talangen Johan Rogestedt.
Han kan därmed ta ut sina egna löpare till tävlingar, hjälpa dem uppåt i karriären – och sedan tjäna pengar på det.

Anses vara "manipulativ"

Enligt SPORT–Expressens källor, som har mycket god insyn i frågan, finns det ett mycket utbrett missnöje med Friberg som bara anses arbeta efter sitt egenintresse.
Han anses vara "manipulativ" och försöker, enligt kritikerna, också knyta åt sig alla nya talanger. Talangerna får i sin tur svårt att säga nej till att ha Friberg som tränare - för då kan de försämra sina chanser i landslaget.
Missnöjet med Friberg ska ha funnits under en lång tid, och i samband med SM i Gävle i somras konfronterades förbundskaptenen Stefan Olsson med problemet.
– Vi är en stor rörelse och det finns många som har synpunkter åt olika håll inom elit och landslag. Och så ska det vara, vi ska ha högt i tak – jag tycker det är bra att folk har synpunkter, och att man tar dem internt med mig, säger Olsson, som trots allt har förtroende för Friberg.
– Det är väl som vanligt om man har flera uppdragsgivare, att det möjligtvis kan vara lite problematiskt, men för mig har det absolut inte varit något stort problem.
Tidigare landslagslöparen Johan Wallerstein, som deltagit i Finnkampen fyra gånger och tagit SM-medaljer på 1500, 3000 och 5000 meter, är kritisk och menar att förtroendet för Friberg är lågt.
– Ulf Friberg har genom åren haft för många personliga intressen i vissa aktiva och han har haft svårt att hålla isär sina personliga intressen med förbundets och landslagets intressen. Dessa personliga lojaliteter och intressen tycks styra mycket av hans beslutsfattande. Om man sitter på dubbla stolar, vilket Ulf gör, krävs en mycket stark rättskänsla. Ulf saknar det, menar jag, säger Wallerstein.

Inga åtgärder gjorda

John Lasalle, som vunnit SM-guld på 1500 meter och deltagit i Finnkampen flera gånger, är inne på samma linje.
– Det är många som känner att han är väldigt partisk i sitt sätt att jobba mot de aktiva. Jag tycker inte att jag har blivit rättvist behandlad alla gånger, och jag vet att det är många andra som känner likadant. Att de känner sig motarbetade eller att de inte slåss på samma villkor.
Trots dessa åsikter har förbundet alltså inte valt att vidta några åtgärder.
– För mig har det viktigaste varit att han sköter grenchefsuppdraget och det har fungerat bra tycker jag, säger Stefan Olsson.
SPORT–Expressen har sökt Ulf Friberg, men utan svar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!