Foto: Lintao ZhangFoto: Lintao Zhang
 Foto: Lintao Zhang
Foto: Alexei NikolskyFoto: Alexei Nikolsky
 Foto: Alexei Nikolsky

Lamine Diack pekas ut i Wadas nya rapport

Publicerad

Den tidigare ordföranden för IAAF, Lamine Diack anklagades för mörkläggning av rysk doping.

Nu presenterar Wada tydligare bevis mot pampens korruption - och riktar kritik mot IAAF:s agerande mot dopingproblematiken.

– De har visat väldigt lite intresse för att ta itu med problemen, säger utredaren Dick Pound, som menar att IAAF inte tagit itu med de ryska dopingproblemen ordentligt.

Nu har även Interpool gått ut med en efterlysning av Diacks son, Papa Massata Diack – som misstänkts för penningtvätt och korruption.

Det var i början av november som den internationella anti-dopingorganisationen släppte en rapport med graverande anklagelser gentemot den ryska friidrotten. Ryska myndigheter ska ha sysslat med systematisk doping - något som ledde till att det internationella friidrottsförbundet, IAAF, stängde av Ryssland från all tävlan.

Anklagelser har också riktats mot den tidigare IAAF-ordföranden Lamine Diack. Han ska ha tagit emot mutor för att mörka ryska dopingfall.

Nu har Wada släppt den andra delen av sin andra rapport, där de för fram starkare bevis mot Lamine Diacks inblandning. Diack ska ha organiserat korrumption inom IAAF, genom att handplocka en egen krets som informellt styrde förbundet.

IAAF kände till doping

Rapporten menar också att IAAF måste ha känt till delar av den ryska dopingen, något de tidigare nekat till. Organisationen har varit "för slapphänta och ineffektiva" när det kommer till undersökningar av blodprov.

– De visade ingen vilja att hantera problemen, säger Dick Pound, som presenterade utredningen på en presskonferens.

Wada menar också fast att IAAF:s råd, där den nuvarande ordföranden Sebastian Coe ingår, har varit medveten om det ryska fusket. Trots det säger utredaren Dick Pound att Coe är rätt man att fortsätta leda organisationen.

Samtidigt säger han att Coe inte kan ha känt till omfattningen av Diacks korrumption.

IAAF ska ha utpressat utövare

I en del av rapporten förekommer uppgifter om att IAAF:s representanter ska ha pressat friidrottare på pengar, för att slippa bli avslöjade som dopade. Bland annat den nu avstängde medeldistanslöparen Asli Alptekin ska ha tvingats betala runt 300 000 kronor.

Under dagen uppgav AP att Lamine Diack ingick ett avtal med den ryske presidenten Vladimir Putin för att undvika att nio dopade utövare ställde upp i VM 2013, detta för att undvika en skandal.

I den officiella rapporten hintar Wada om att det skulle stämma. Diack ska ha sagt att problemet endast kunde lösas av hans vän Vladimir Putin - och mycket riktigt deltog inte de nio friidrottarna i VM.

Wada föreslår också att IAAF ska utreda hur vissa städer tilldelades värdskapet för mästerskap. Tidigare har Björn Eriksson, tidigare ordförande i svenska friidrottsförbundet, misstänkt fiffel när Eugene tilldelades VM 2021. Detta kan innebära att Göteborg, som då inte ens fick möjligheten att ansöka, får en ny chans.

Sonen jagas av polis

Under dagen utfärdade Interpol  en formell efterlysning av Papa Massata Diack, son till Lamine Diack. Enligt efterlysningen misstänks Papa Massata Diack för mutor, pengatvätt och korruption.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag