Carolina Klüft. Foto: Mikael SjöbergCarolina Klüft. Foto: Mikael Sjöberg
Carolina Klüft. Foto: Mikael Sjöberg
Maria Sjarapova testade positivt för doping under Australian Open tidigare i år. Foto: Franck Robichon / Epa / TtMaria Sjarapova testade positivt för doping under Australian Open tidigare i år. Foto: Franck Robichon / Epa / Tt
Maria Sjarapova testade positivt för doping under Australian Open tidigare i år. Foto: Franck Robichon / Epa / Tt

Läkaren: "Har aldrig sett någon så rädd"

Publicerad

Maria Sjarapova riskerar fyra års avstängning för doping.

Men svenska tennisförbundets medicinska expert Per Rehnström försvarar ryskan – och riktar i stället huvuddelen av skulden mot ryskans stab.

– Idrottare är livrädda att de ska få något i sig. Ta Carolina Klüft, jag har aldrig sett någon så rädd, säger Rehnström.

På måndagskvällen höll Maria Sjarapova en extrainsatt presskonferens. Hon berättade där att hon testade positivt för doping under Australian Open tidigare i år.

Medlet som Sjarapova testat positivt för är meldonium, samma preparat som svenskan Abeba Aregawi testade positivt för i januari.

Sjarapova hävdar att hon använt medlet sedan 2006 och missat att kontrollera den uppdaterade listan med förbjudna preparat inför årets säsong.

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och tecken tydde på att jag hade det. Meldonium var en av medicinerna, bland flera, jag fick, sa Sjarapova under presskonferensen.

Per Rehnström är professor i idrottsmedicin vid Karolinska institutet. Han är också ledamot i det internationella tennisförbundets medicinska kommitté och jobbar med medicinska frågor inom det svenska tennisförbundet.

"Det är otroligt klumpigt"

Han skakade på huvudet när han fick höra om Sjarapovas avstängning.

– Vi ska ha möte i London om en månad. Jag har fått brev från ITF om det här.

– Det är klumpigt, otroligt klumpigt. Det är löjligt. Man baxnar när man läser om det. Tennisen har skärpt sina dopingregler de senaste sju åren och har nu ett fantastiskt bra program. Man testar fler idrottare än nästan någon annan sport. Toppspelare som Federer testas minst åtta, nio gånger om året. Det var därför Sjarapova åkte fast.

"Carolina Klüft var rädd"

Rehnström har konsulterat flera svenska tennisstjärnor i dopingfrågor. Han har en bild av att idrottare överlag är väldigt noga med vilka medel de tar.

– De är livrädda att de ska få något i sig. Ta Carolina Klüft, jag har aldrig sett någon så rädd. Hon kunde inte hålla i en flaska om hon inte visste vad det var, säger han.

"Hon hade otur – det är en bra tjej"

Rehnström köper inte att Sjarapova medvetet försökt höja sin prestationsförmåga.

– I hennes fall tror jag absolut inte att det är doping, säger han.

– Hon hade otur. Det är en bra tjej. Det är synd att det hände.

– Hon har femton personer minst omkring sig. Att de inte upptäckt att det blev dopingklassat, det är oerhört amatörmässigt. Det är ofattbart.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag