Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läckta dokument från IAAF avslöjar doping

Karin Torneklint. Foto: Robban Andersson
Björn Eriksson. Foto: Petter Arvidson
Stefan Olsson. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Läckta uppgifter från Internationella friidrottsförbundet (IAAF) visar på mer omfattande doping under mästerskap än vad som tidigare känts till.

Bland de påstådda fuskarna finns flera världsstjärnor - och enligt Ilta-Sanomat ska sju procent av de svenska idrottarnas analyserade blodprover visa misstänkta resultat.

– Tittar jag på det med svenska glasögon så är jag mycket tveksam till den siffran, säger svenska friidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Det är BBC som rapporterar att The Sunday Times och tyska radio- och tv-bolaget ARD/WDR ska ha fått ta del av bland annat en databas med 12 000 blodprov från 5000 friidrottare.

Två av världens främsta dopingexperter ska ha analyserat materialet - som visar att en tredjedel av medaljerna på OS och VM mellan 2001 och 2012 vunnits av friidrottare som lämnat prover med tveksamma resultat. Bland dessa finns 55 guldmedaljörer.

Enligt dopingexperterna har dessutom över 800 idrottare lämnat blodprov som beskrivs som "tydliga tecken på doping eller åtminstone onormala värden".

– Jag har aldrig sett så alarmerande onormala resultat när det gäller blodvärden, säger experten Robin Parisotto till BBC.

"Mycket tveksam"

Dopingexperternas analys visar att tio av medaljörerna under OS i London 2012 vanns av idrottare med misstänkta prover. Dessutom ska samtliga medaljörer i en del av finalerna ha lämnat tveksamma prover.

Enligt Ilta-Sanomat, som hänvisar till The Sunday Times, ska sju procent av de svenska idrottarnas prover visa avvikande resultat.

– Tittar jag på det med svenska glasögon så är jag mycket tveksam till den siffra du säger till mig, den har jag inte hört förut. Vi har ju mätt det där med den modernaste teknik vi har och med troligen en del av världens främsta forskare och experter på området. Och vi har icke sett detta, säger svenska friidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Däremot har vi inom friidrotten märkt att vi bland elitmotionärer har fått en trist ökning, och det är alltså såna som inte tävlar utan det beror på att Friskis & Svettis är anslutna till Internationella friidrottsförbundet.

"Det enda som väcker funderingar"

Om två veckor ska Eriksson på en kongress med IAAF i Peking - och han säger att då garanterat kommer att diskutera saken. Samtidigt betonar han att han är mycket tveksam till att de sju procenten gäller svenska elitidrottare.

– Mycket, mycket, mycket tveksam. Samtidigt vet jag att skulle jag inte ta sånt här på allvar då begick jag fel åt andra hållet. Det skulle innebära att jag var godtrogen. Så för mig är det fullständigt självklart vad jag har att göra när jag kommer till Peking, nämligen att försöka klara ut det här.

Stefan Olsson, som var förbundskapten för svenska friidrottslandslaget åren 2009-2013, menar att det enda han kan tänka sig som möjligtvis kan ha påverkat de svenska resultaten är höghöjdsträning.

– Det som är och var aktuellt var ju höghöjdsträning och om det på något sätt påverkar de här testerna och de här sju procenten, det är jag för dåligt medicinskt bevandrad för att kunna svara på, säger Olsson.

– Men höghöjdsträning har ju varit aktuellt för många svenska löpare de senaste 10-20 åren på olika sätt. Men det är det enda som väcker några tankar eller funderingar hos mig.

"Klart att det aldrig är bra"

Svenska förbundskaptenen Karin Torneklint menar att hon har svårt att bedöma om uppgifterna är bevis nog för doping, men säger att det är bra att informationen kommer ut.

– Det är klart att det aldrig är bra om det misstänks att de som vinner olika mästerskap är dopade. Det kommer aldrig att vara bra för idrotten. Men det som är bra, det är att det finns en debatt och att om det är sant och det kommer fram, då är det bra att det kommer fram. Det är aldrig bra om det finns bevis som inte kommer fram, säger hon.

– Jag hoppas bara att man fortsätter jobba hårt och kanske jobbar ännu hårdare mot doping. Det tycker jag är det viktigaste så att vi kommer till rätta med problematiken. Det blir aldrig roligt om det hela tiden ska diskuteras om man är dopad eller inte dopad.