Abeba Aregawi Foto: Joel MarklundAbeba Aregawi Foto: Joel Marklund
Abeba Aregawi Foto: Joel Marklund
Foto: Johanna LundbergFoto: Johanna Lundberg
 Foto: Johanna Lundberg
Foto: Jessica Gow/TtFoto: Jessica Gow/Tt
 Foto: Jessica Gow/Tt
Foto: Johanna Lundberg / BildbyrånFoto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
 Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Kryphålet som kan rädda Abeba Aregawi

Publicerad

Om fem dagar testas Abeba Aregawis B-prov på ett laboratorium i Zürich.

Nu planerar hon sitt försvar.

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen har Aregawi redan anlitat en advokat – och det finns en teori som kan ge henne strafflindring.

– Det här kan bli intressant på många sätt, säger Tommy Forsgren, handläggare på RF:s dopingkommission.

I måndags kom nyheten som skakade om hela idrotts-Sverige.

Abeba Aregawi, 25, hade testat positivt för den förbjudna substansen meldonium och stängts av i väntan på en B-provsanalys.

Några detaljer om det positiva A-provet lämnades aldrig, men SPORT-Expressen kan i dag berätta att det var den 12 januari som Aregawi fick besök i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Dopingkontrollanterna kom från det svenska företaget IDTM, som sedan länge har anlitats av det internationella friidrottsförbundet (IAAF) för den här typen av "out of competition"-tester. Och Abeba Aregawi visste om att de skulle komma.

Det hävdar i alla fall hennes holländske manager Jos Hermens.

– De annonserade att de skulle komma tre dagar innan, så hon visste om det. Hon fick till och med reda på vilket klockslag, säger Hermens.

– Om hon medvetet hade tagit något otillåtet preparat, då hade hon bara kunnat strunta i att dyka upp där.

"Är fullt möjligt"

Preparatet som IAAF hittade när de analyserade Abeba Aregawis urinprov var alltså meldonium, som bara har funnits på listan över förbjudna substanser sen den 1 januari i år.

Enligt SPORT-Expressens uppgifter är det något som eventuellt kan göra att Aregawi kommer undan den fyra år långa avstängningen som i normalfallet gäller vid meldonium – och i stället får ett lindrigare straff.

Det hela beskrivs som ett "kryphål".

– Det här är fullt möjligt. Man vet inte exakt hur länge substansen finns kvar i kroppen. Hon kan ha tagit någonting innan den 1 januari, säger Jos Hermens.

– Men min åsikt är så klart att hon aldrig borde ha tagit det här, inte ens under 2015.

B-provet kommer att analyseras på ett laboratorium i Zürich, Schweiz, den 9 mars och om även det är positivt kommer ärendet högst troligen att landa hos Riksidrottsförbundets dopingkommission.

Där är Tommy Forsgren handläggare.

– Vi har också uppmärksammat det här, att provet togs ganska tätt inpå den 1 januari, säger Forsgren.

– Och om hon hävdar att bruket skedde innan årsskiftet, då kan det här bli intressant på många sätt. Då måste hon erkänna och i detalj beskriva hur intaget har gått till.

Har anlitat advokat

Experten Bo Berglund, som tidigare jobbade inom antidopingbyrån Wada, är dock skeptisk till teorin:

– Jag tror inte att man upptäcker det här preparatet i mer än tre dygn efter att man tagit det. Om hon då skulle ha lämnat provet den 12 januari, då finns det inte en sportslig chans att hon skulle ha tagit det innan årsskiftet.

Abeba Aregawi, som själv ännu inte har uttalat sig om dopingskandalen, har enligt uppgift redan anlitat en advokat som ska försvara henne.

Det kan bli en lång rättslig process. Men det är inte säkert att RF kommer hantera ärendet.

– Vi har fått information om att IAAF vill att vi ska ta ärendet, om nu även B-provet är positivt. Men vi har tittat på det här och kommit fram till att det inte står i enlighet med IAAF:s egna regler för resultathantering när det gäller internationella utövare, säger Tommy Forsgren.

– Så ifall vi väl får ärendet, då får vi se hur vi ställer oss till det.

Varför skulle man inte vilja hantera ett fall?

– Historiskt sett har IAAF blivit stämda av internationella topputövare. Det skulle kunna vara ett argument. Men för vår del är det mer en principiell fråga – vi har ett gemensamt regelverk och då ska man följa det.

SPORT-Expressen har var i kontakt med IAAF som inte vill lämna några kommentarer i dagsläget.

 

LÄS ÄVEN: Här håller sig Abeba Aregawi gömd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag