Abeba Aregawi ställer inte upp i Finnkampen. Foto: Johanna LundbergAbeba Aregawi ställer inte upp i Finnkampen. Foto: Johanna Lundberg
Abeba Aregawi ställer inte upp i Finnkampen.  Foto: Johanna Lundberg
– Jag tycker att det är tråkigt, säger Kronberg till SportExpressen.se om Aregawis beslut. Foto: Björn Tilly– Jag tycker att det är tråkigt, säger Kronberg till SportExpressen.se om Aregawis beslut. Foto: Björn Tilly
– Jag tycker att det är tråkigt, säger Kronberg till SportExpressen.se om Aregawis beslut.  Foto: Björn Tilly

Kritisk mot Aregawi:
"Jättemärkligt gjort"

Publicerad

Abeba Aregawi nobbar Finnkampen på grund av skadebekymmer men kommer ändå att springa i Diamond League.

Nu kritiseras stjärnans beslut av friidrottslegendaren Robert Kronberg.

– Jag tycker att det är tråkigt, säger Kronberg till SportExpressen.se.

Det blev inget EM-guld i Zürich, och i DN-galan fick hon nöja sig med en tiondeplats. Abeba Aregawi hade alltså läge att ta revansch i helgen när Finnkampen drar i gång– men förbundskapten Karin Torneklint fick ett återbud.

Den regerande världsmästaren på 1500 meter meddelade att hennes lårskada skulle hålla henne utanför den klassiska tävlingen.

I går bekräftade dock hennes managerstab för TT att Aregawi kommer att springa i avgörandet av Diamond League i Zürich under morgondagen. Aregawi leder den totala poängräkningen i tävlingen före Sifan Hassan, som trumfade henne på guldet i EM.

– Det är en stor belastning hon kommer att genomgå och jag förstår att inte hon klarar av att springa mer, sa Torneklint.

"Det är märkligt"

Men alla delar inte Torneklints syn på saken. Den före detta häcklöparen Robert Kronberg deltog själv i åtskilliga Finnkamper och tycker att Aregawi borde ha ställt upp i år.

Robert Kronberg.Foto: Robin Nordlund
– Jag förstår henne på ett sätt. Diamond League ger henne pengar och det är en bättre tävling rent konkurrensmässigt, inget snack om den saken. Hon vill försöka ta den titeln. Men kan hon springa där kan hon väl lika gärna springa i Finnkampen. Visst, hon har lite skadebekymmer, men jag är övertygad om att hon skulle kunna ställa upp i någon gren och stötta laget. Jag tycker att det är märkligt att hon inte är med, säger Kronberg till SportExpressen.se.

– Jag ställde upp när jag var skadad. Det var ett läge där jag hade tio finnkampssegrar, och när jag var med då kom jag fyra. Men jag ställde upp.

"Finnkampen är given"

Kronberg menar att när han var aktiv var det en självklarhet att delta i Finnkampen, även om andra tävlingar bar på större prestige och inkomstmöjligheter.

– Finnkampen är given för vilken svensk friidrottare som helst, det är en stor stolthet att få vara med. Det är en viktig tradition och det känner alla vi som är uppvuxna med det. Men för Abeba, som inte har någon aning om vad det innebär för svensk friidrottstradition, så är det klart att det blir en kulturkrock. Hon kanske inte inser hur mycket hon tappar på att inte vara med i Finnkampen, SM och sådana sammanhang. Om man ska vara krass så är det lite av återbetalningen för att hon fick bli svensk friidrottsstjärna. Missförstå mig inte här, hon är en duktig idrottskvinna, men hon hade säkerligen inte haft samma möjligheter gällande sponsorer och medial uppmärksamhet i sitt ursprungsland, säger han.

– Jag känner att det är tråkigt att hon inte förstår den delen, att hon inte ställer upp och visar upp sig för sina fans.

Hennes manager Keith Karlsson har ju tidigare talat om att han vill att hon ska bli mer folklig.

– Ja, exakt. Han om någon vet vad Finnkampen innebär och vad som är viktigt om man vill skapa sig en bra image i Sverige. Det är märkligt att de inte kör på den linjen. Jättemärkligt, faktiskt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag