Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot det historiska rekordförsöket: ”Cirkus”

Foto: ROBBAN ANDERSSON
Foto: BOB MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Maratonstjärnan Eliud Kipchoge ska försöka spräcka drömgränsen två timmar. 

TV4:s friidrottsexpert A Lennart Julin är inte helt med på tåget. 

– Man stjäl uppmärksamhet från framtidens löpare och det tycker jag inte om, säger han till Dagens Nyheter

Strax efter klockan åtta på lördagsmorgonen i centrala Wien går startskottet för ett speciellt maratonlopp. I startlistan finns bara en deltagare: kenyanen Eliud Kipchoge. 

Kipchoge ska försöka springa de 42 195 metrarna under två timmar. Hans eget världsrekord, satt i Berlin 2018, ligger på 2:01,39. 

Förutsättningarna för just det här loppet ser lite annorlunda ut jämfört med hur det brukar gå till. Plats och tid är vald för att ge Kipchoge de perfekta förutsättningarna, och 34-åringen kommer även att få hjälp av 41 farthållare under loppets gång. Bland dem finns de norska bröderna Ingebrigtsen. 

Det brittiska företaget Ineos och klädjätten Nike är några av evenemangets sponsorer. Nike lanserar dessutom en ny löparsko i samband med rekordförsöket. 

Rekordförsöket får kritik från A Lennart Julin

– Det är ju ett PR-jippo för ett skoföretag, det är ju inget annat. Det är ingen tvekan om att Kipchoge är den främste maratonlöparen genom tiderna och skulle han lyckas så är det en fantastisk fysisk prestation men samtidigt så är det inte en tävlingsprestation, säger TV4:s friidrottsexpert A Lennart Julin till DN

Han fortsätter:

– Lyckas han nu så kommer den som i framtiden lyckas med det här i en riktig tävling mötas av ”ja, ja, men det där har ju Kipchoge redan gjort”. Man stjäl uppmärksamhet från framtidens löpare och det tycker jag inte om. 

Skulle Kipchoge lyckas springa under två timmar räknas det inte som ett nytt världsrekord. Det gäller endast i samband med godkända tävlingar. 

– Det är som att vara förste mannen på månen. Jag kommer att vara den förste att springa snabbare än två timmar. Det här är avgörande, det här är historia, säger Kipchoge själv till Runners World enligt DN.