Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Resultatet ändras – efter Sveriges andra (!) protest

Thobias Nilsson Montler. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Yannick Tregaro. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Thobias Nilsson Montler har fått sitt sista hopp från gårdagens längdfinal ändrat, igen. Det nya hoppet är endast fyra centimeter från medalj.

– Jag tycker att systemet som de har för att mäta inte är tillförlitligt. Det är inte rättssäkert eller vad man ska säga. Jag hade fått huvudvärk av de bilderna om jag var domare, säger Nilsson Montlers tränare Yannick Tregaro.

Inför EM valde Thobias Nilsson Montler, 23, att för ovanlighetens skull hoppa i shorts i stället för heldräkt som han brukar. Det kan ha kostat honom ett EM-silver.

Svenskens sista hopp i finalen såg ut att räcka hela vägen till en medalj – men mättes till en början långt under åtta meter. Efter att Montler bett arrangörerna att mäta igen reviderades resultatet till 8,02 – som tog honom upp till en femteplats. 

Det videosystem som införts för att precisera mätningen i längdhoppet ska ha upptäckt en strukturförändring i sanden, skapad av den svenska talangens shorts, strax innan nedslagsgropen. Något som svenskens tränare Yannick Tregaro inte kan se  på bilderna.

– Jag tycker att där de mätt ifrån är fel ställe. Jag kan inte se någon strukturändring i sanden där. Men sedan är det svårt att säga för mig var den väl börjar, säger Tregaro till SportExpressen.

– Den stora grejen är att bilderna är väldigt dåliga. De är mörka. Mikael Norman, landslagstränare, har sett liknande system tidigare, då har det varit bättre upplösning och ljus. Då kan man också zooma in på bilderna. Nu var det väldigt svårt att se.

Är det helt enkelt för dåligt mätsystem på plats?

– Jag tycker att systemet som de har inte är tillförlitligt. Det är inte rättssäkert eller vad man ska säga. Jag hade fått huvudvärk av de bilderna, säger Yannick Tregaro.

Tregaro: ”Stryk världsrekordet”

Videosystemet är nytt som mätinstrument och upptäcker strukturförändringar i längdhoppsgropens sand som tidigare inte gått att se.

– Det är också väldigt konstigt att man gör hopp kortare på grund av sådana här saker. Då borde ju hopp som gjorts tidigare i historien strykas. Då får man stryka världsrekordet. Nej, jag skojar bara lite om det, säger Tregaro.

Men det ligger kanske något i det?

– Det ligger någonting i det. Men det finns ju många olika parametrar att ta hänsyn till.

Sverige lämnade in en ny protest då de menade att hoppet borde ha varit närmre 8,20, och under natten tittade en jury på Thobias Nilsson Montlers hopp.

De beslutade att ändra resultatet igen. Till 8,10. Det för Nilsson Montler upp till en fjärdeplats – fyra centimeter från medalj.

En sak är säker, säger Tregaro, Thobias Nilsson Montler kommer inte hoppa i shorts igen.

 

SVT sänder alla tävlingar under friidrotts-VM i Berlin. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018