Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken efter Kallurs nya rekord: ”Bisarrt”

Susanna Kallur. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
TV4:s mångårige expert A Lennart Foto: ROBBAN ANDERSSON

Susanna Kallur slutade för två år sen.

Nu har 37-åringen slagit ett nytt rekord i häcklöpning – i USA.

Allt på grund av en miss av det amerikanska friidrottsförbundet.

 – Det är bisarrt. De är inte kloka, amerikanerna, säger experten A Lennart Julin.

För tio år sen satte Susanna Kallur nytt världsrekord på 60 meter häck inomhus. Ett rekord som står sig än i dag.

Nu är svenskans 7,68 även amerikanskt rekord, något som även Aftonbladet rapporterat om.

Hur det är möjligt?

Friidrottsprofilens pappa, Anders Kallur, spelade hockey för NHL-laget New York Islanders på 1980-talet och Sanna Kallur föddes på Long Island. Något som innebär att hon per automatik också har ett amerikanskt medborgarskap – något som det amerikanska friidrottsförbundet missat.

Fram tills nu. 

– De är inte kloka, amerikanerna, säger experten A Lennart Julin och skrattar.

– Ingen hade tänkt på det här problemet med dubbla medborgarskap tidigare, förrän Armand Duplantis hoppade 6,05 i Berlin. Sen är det någon som har tipsat dem om att Sanna Kallur också har ett amerikanskt medborgarskap i och med att hon är född i USA, säger Julin.

Sanna Kallurs märkliga rekord

Det som särskiljer USA från andra länder är att de i sitt regelverk inte har haft något krav på att rekordhållaren måste tävla för USA för att kunna sätta ett amerikanskt rekord. Precis det som hände Armand Duplantis i somras, alltså.

Enligt A Lennart Julin har det amerikanska friidrottsförbundet nu beslutat sig för att skriva om reglerna för att förhindra den här typen av förvirring. Men Kallurs tid ska gälla som amerikanskt rekord och därmed petar hon ner Kendra Harrison (7,70) från tronen i USA.

– Jag tycker att det är bisarrt att de idrottare som har haft rekorden innan blir av med dem, säger Julin och fortsätter:

– Systrarna Kallur bodde i USA i fem år innan familjen flyttade hem till Europa igen och Sanna är väl så mycket Dalarna som man kan bli. Sen får hon plötsligt reda på att hon har det amerikanska rekordet, tio år senare. Jag tror att USA hela tiden har tänkt att det inte finns idrottare med dubbla medborgarskap som inte skulle vilja tävla för USA, säger A Lennart Julin.

Sanna Kallur: ”En märklig känsla”

SportExpressen har sökt Sanna Kallur, som nu har kommenterat rekordbeskedet på Instagram.

”Det är ju en något märklig känsla, så här nästan elva år efter världsrekordloppet att få titulera sig amerikansk rekordhållare. Jag är ju visserligen dubbel medborgare men tanken har aldrig slagit mig att en person kan ha nationsrekord för två olika nationer”, skriver 37-åringen.

Kallur fortsätter:

I och med att de godkände Armand Duplantis – och blev varse att jag också hade medborgarskap så blev de väl tvungna att också erkänna mitt resultat som rekord. Fräsigt! Ska bli spännande att se hur revanschsugna de amerikanska häcklöperskorna blir nu i vinter”.

 

https://www.instagram.com/p/BrBMa3SgG54/