Abeba Aregawi Foto: Joel MarklundAbeba Aregawi Foto: Joel Marklund
Abeba Aregawi Foto: Joel Marklund
Mattias SunnebornMattias Sunneborn
Mattias Sunneborn
Erica Lamprecht (tidigare Johansson) Foto: Niklas Larsson / BildbyrånErica Lamprecht (tidigare Johansson) Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån
Erica Lamprecht (tidigare Johansson)  Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån

Kravet: Aregawis rekord borde strykas

Publicerad

MALMÖ. Avslöjandet om Abeba Aregawi väcker starka reaktioner.

Nu höjs röster om att hennes svenska rekord på 800 och 1 500 meter borde strykas.

– Om det här stämmer, då hoppas jag att det blir så, säger den tidigare längdstjärnan Erica Lamprecht (före detta Johansson).

– Det här är planerat fuffens, säger Mattias Sunneborn.

Abeba Aregawi, 25, har granskats av Skatteverket i vinter.

I dag kunde SPORT-Expressen avslöja att löparstjärnan tvingas betala 11 000 kronor i skattetillägg. Och att flera anmärkningsvärda detaljer kommer fram i Skatteverkets utredning.

Aregawi berättar att hon aldrig har bott i Sverige.

Och att det lämnades in felaktiga uppgifter till Migrationsverket när hon ansökte om svenskt medborgarskap.

"Hundra procent fel"

Avslöjandet har fått förbundet att sätta sig ner i samtal om Abeba Aregawis framtid och många inom friidrotts-Sverige är starkt kritiska.

Bland annat menar Erica Lamprecht (tidigare Johansson) att Aregawis borde bli av med sina svenska rekord på 800 och 1 500 meter – som hon tog ifrån Malin Ewerlöf.

– Om det skulle visa sig att det är på det sättet, då hoppas jag att de har modet att stryka hennes svenska rekord, säger Lamprecht.

Mattias Sunneborn, EM-guldmedaljör i längdhopp 1996, håller med:

– Jag har läst om det här i dag. Och enligt den information som har kommit fram så är det ju planerat fuffens. Det kan ju inte vara så kul för den som har haft svenskt rekord innan, att bli av med dem på det här sättet.

– Det är hundra procent fel. Rekorden borde strykas.

"Tveksamma rådgivare"

SVT-experten Anders Gärderud är också bekymrad över de nya uppgifterna som kommit fram om Abeba Aregawi. Han menar att frågetecknen kring henne börjar bli för många.

Men den gamle storlöparen vill inte kritisera Aregawi – utan hennes rådgivare.

– För mig är det tydligt att hon inte har tagit de här besluten på egen hand. Jag tycker faktiskt synd om tjejen, framför allt om hon nu skulle stoppas från att springa i svenska landslaget, säger Gärderud.

Han har också tagit del av SPORT-Expressens uppgifter om att Aregawi fick hjälp med att fylla i sin ansökan till Migrationsverket – och att det då rapporterades in felaktiga uppgifter om hurvida hon bodde i Sverige eller inte.

– Hon verkar ha haft väldigt tveksamma rådgivare, säger Anders Gärderud.

– Personerna i hennes klubb Hammarby måste ju ha varit införstådda med var hon har befunnit sig? Det känns som att hon är ett offer för sin omgivning.

 

LÄS ÄVEN: Dokumenten avslöjar sanningen om Abeba Aregawi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag