Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver regeländring – efter skandalerna

Meraf Bahta stänges av i ett år räknat från september 2018.
Meraf Bahta.Foto: BILDBYRÅN
Salwa Eid Naser.Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Christian Coleman.Foto: BEAUTIFUL SPORTS/AXEL KOHRING / IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS IMAGO SPORTFOTODIENST
Michael Johnson arbetar i dag som expert i tv.Foto: DAVID KLEIN / REUTERS BILDBYRÅN

Förra året var det Meraf Bahta som hamnade i blåsväder.

Nu har ytterligare två världsstjärnor satt sig i samma situation – och Michael Johnson har fått nog.

Legendaren vill skärpa straffen.

– Missar man tre test på ett år måste det resultera i minst fyra års avstängning, säger Johnson.

Professionella idrottare måste rapportera till dopingjägarna var de kommer befinna sig under en viss timme varje dag. På så sätt är de tillgängliga för oannonserade dopingtester.

Är man inte på rätt plats när dopingjägarna dyker upp, då får man en prick.

Och efter tre prickar blir man avstängd.

Förra året hamnade Sveriges löparstjärna Meraf Bahta, 30, i den här situationen och det slutade med att hon stängdes av i ett år. Det hade kunnat bli två år, men Riksidrottsnämnden ansåg att det fanns ”förmildrande omständigheter”.

Nu har två liknande fall dykt upp inom friidrotten.

”Missade hon med flit?”

Både Salwa Eid Naser från Bahrain (VM-guldvinnare på 400 meter i fjol) och Christian Coleman från USA (världens snabbaste man) har haft tre missar i sin vistelserapportering under det senaste året och riskerar därmed avstängning.

Hur de reagerat på nyheten? Eid Naser säger att det är ”normalt” att missa tester och ”det kan hända vem som helst”. Coleman är rasande på dopingkontrollanten för att den inte ringde honom och meddelade att testet skulle göras, han var nämligen runt hörnet och handlade.

– Vi måste ta tag i det här nu, säger Michael Johnson i ett uttalande på Twitter.

Legendaren, som har fyra OS-guld och åtta VM-guld på meritlistan, menar att tre missade test borde leda till avstängning i fyra år i stället för två år som det är i dag. Annars kan idrottare sätta det i system, att medvetet missa test för att undvika att testas positivt för substanser som ger längre avstängningar.

– Salwa Eid Naser verkar inte särskilt bekymrad över det här och då ställer man sig frågan: Missade hon testerna med flit? Höjer vi straffet till fyra års avstängning så kommer vi att få se färre idrottare som missar tester. Två års avstängning sänder en signal om att de är oskyldiga.

Försvaret från Meraf Bahta

Michael Johnson ser också en fara i att lyssna för mycket på idrottares ursäkter, när de bryter mot dopingreglerna.

– Om man försöker sätta dit fuskare, så kan man inte lita på deras försvarstal. Man måste fokusera på reglerna och inget annat, säger Johnson.

Hur försvarstalet löd från Meraf Bahta? Hon förklarade att hon lämnat över ansvaret för vistelserapportering till en närstående, och den personen hade inte lyckats uppdatera var Bahta skulle befinna sig. Samtidigt betonade hon att hon – trots missarna – ändå hade genomgått en rad dopingkontroller under den här perioden och fått grönt ljus på alla.

Förbundet valde att ställa sig på hennes sida och frångick sin policy om att stoppa idrottare från landslaget även efter att deras avstängning löpt ut.

– Utgångspunkten var en bedömning av proportionaliteten i strafflängden i relation till andra fall där individer testats positivt för otillåtna substanser, förklarade ordföranden Johan Storåkers.

Meraf Bahta kunde redan i fjol göra comeback på löparbanan och har nu siktet inställt på OS i Tokyo nästa sommar.

FAKTA: Turerna kring Meraf Bahta

24 maj 2018: Meraf Bahta gör sin sista miss i vistelserapporteringen

26 juli 2018: Aftonbladet avslöjar att Bahta är under utredning för brott mot dopingregelverket.

8 augusti 2018: Bahta tävlar på EM i Berlin under pågående utredning och tar brons på 10 000 meter.

20 oktober 2018: Bahta springer Hytteplanmila i Norge på tiden 31,38 och slår därmed sitt egna svenska rekord på 10 000 meter landsväg.

28 oktober 2018: Bahta ställer upp på terräng-SM och vinner totalt fyra guld, två individuellt och två i lag.

11 november 2018: Dopingkommissionen är klar med sin utredning och anmäler Bahta till dopingnämnden för bestraffning.

3 januari 2019: Dopingnämnden väljer att fria Bahta, men dopingkommissionen svarar då med att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden.

24 juni 2019: Riksidrottsnämnden beslutar att Meraf Bahta ska stängas av i 12 månader. Avstängningstiden räknas från den 1 september 2018.

4 juni 2020: SportExpressen avslöjar att World Athletics ännu inte bekräftat domen från Riksidrottsnämnden. Därför har hon alltjämt kvar medaljer och rekord som togs under avstängningstiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.