Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver fler tester: ”En fråga vi brottas med”

Förbundet: ”Måste hjälpa dem att förstå vår kultur”
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Sex svenska friidrottsstjärnor har straffats för dopingbrott – de senaste sex åren.

Fem av dem tränar regelbundet utomlands, där förbundet inte har samma insyn i deras miljöer.

– Man behöver göra ännu fler tester i de miljöerna, säger förre längdhopparen Mattias Sunnerborn.

– Det här är en fråga vi brottas med, definitivt, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Svensk idrott är i chock över ännu ett dopingfall på kort tid.

Bara några dagar efter att brottaren Jenny Fransson stängts av så meddelades i går, fredag, att den svenske EM-guldmedaljören Robel Fsiha har åkt fast misstänkt för doping.

I väntan på utredning har både OS-medaljören Fransson och Europamästaren Fsiha stängts av. Ingen är dömd, men för svensk idrott är det en mörk start på sportåret 2020.

– Det finns två saker som jag kan och bör säga. Det ena är att det är ett till sådant här dopningsfall på kort tid. Men det andra är att vi faktiskt är lite stolta över att vi fångar de som har lämnat positiva dopningsprov, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission till TT.

För svensk friidrott är Fsihas positiva dopingtest – mer än något annat – ännu ett dystert kapitel.

– Från svensk friidrott känner vi den här dagen ett stort allvar och en stor sorg, säger förbundets ordförande Johan Storåkers.

– Jag känner mig lurad, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

Robel Fsihas positiva dopingprov togs den 25 november i Etiopien. Det var ett urinprov som skickades vidare till ett Wada-laboratorium för analys innan förbundet meddelades om att det var positivt.

– Han har testats totalt tio gånger. Den första gången var i augusti 2017 och den senaste gången var i januari 2020, säger Stefan Olsson.

Förbundet tvingas nu konstatera att det är det sjätte dopingbrottet i svensk friidrott sedan 2014. De fem tidigare:

- Kulstötaren Niklas Lindstedt testades positivt 2014 för ett otillåtet kosttillskott och stängdes av i sex månader av RF, och därutöver sex månader i landslaget.

- Gångaren Andreas Gustafsson, som tillhör gångförbundet, lämnade ett prov med spår av epo i december 2014 och stängdes av i två år till mars 2017.

- Långdistanslöparen Adil Bouafif lämnade ett positivt dopningstest med spår av epo vid EM i Zürich 2014 och stängdes av till och med 22 september 2016.

- Medeldistanslöparen Abeba Aregawi testades i januari 2016 positivt för hjärtmedicinen meldonium. Hon missade uttagningen till OS, friades på grund av oklarheter kring reglerna och fick klartecken att tävla igen 2017.

- Långdistanslöparen Meraf Bahta gjorde tre missar i sin vistelserapportering. En utredning startades och så småningom stängdes hon av i ett år. I september 2019 var hon fri att börja tävla igen.

Gemensamt för Andreas Gustafsson, Adil Bouafif, Abeba Aregawi, Meraf Bahta och Robel Fsiha är att samtliga tränade eller tränar utomlands under stora delar av året. I Gustafssons, Bouafifs och Fsihas fall så testades alla positivt utanför Sveriges gränser.

Frågan om det svenska friidrottsförbundet har tillräcklig kontroll på sina utövare när de befinner sig utomlands väcks återigen till liv.

– Egentligen ska man ju kunna träna var som helst i världen. Men det är klart att någon form av rapporteringssystem måste det finnas, säger svenska höjdhoppsikonen Stefan Holm.

Han fortsätter:

– Och jag tycker att man måste kunna lita på folk och att de sköter sig. Jag tycker att man ska ha så mycket tillit, att det borde fungera. Men man kan aldrig ha full kontroll på någon människa. 

Sverige tidigare längdhoppningsstjärna, Mattias Sunneborn, vill se fler tester på svenska friidrottare som tränar utomlands.

– Många av dem åker till Afrika, där de kan prata sitt språk obehindrat och träna på hög höjd, vilket är positivt för långdistans. Men man får helt enkelt göra ännu fler tester i de miljöerna, säger han.

Du tycker att det behövs en bättre kontrollverksamhet runt de som inte tränar i Sverige?

– Ja, precis. När de är på träningsläger bygger de upp sig. Där ska betoningen på tester göras.

Generalsekreteraren Stefan Olsson bemöter kritiken med ett brett svar men håller med om att problemet finns.

– Vi vill vara en öppen och inkluderande idrott, vi är glada över att vårt föreningsliv har gett möjligheter till flyktingar att få ta del av det svenska föreningslivet, i det här fallet friidrott, oftast löpning, och det hoppas jag att vi kan fortsätta med i positiva meningar, säger han och fortsätter:

– Men när sådant här dyker upp så är det klart att man funderar på kopplingen till olika miljöer och hur vi kan säkerställa att vi har en bättre kontroll på var våra i alla fall bästa utövare befinner sig. Det är ett arbete vi måste börja titta på, hur vi kan stärka ett åtgärdspaket kring de frågorna.

Även förbundskapten Karin Torneklint medger att förbundet brottas med frågan.

– Det är en fråga vi brottas med och funderar på. Vi har individer runt hela jordklotet – det är många som är i USA, vi har de som är i Frankrike i vissa perioder och även i våra nordiska grannländer. Friidrotten är global, säger hon.

– Vissa miljöer är enklare för dem att träna i med att hitta till exempel farthållare. Men de blir testade även utomlands. Vi jobbar för att det verkligen ska fungera vart man än befinner sig. Men det är en fråga vi brottas med, definitivt, fortsätter Torneklint.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.