Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Kommer ta livet av Stockholm Marathon"

Foto: Sara Strandlund
Rizak Dirshe.Foto: Jan Wiriden
Steinar HoenFoto: Audun Braastad
Stockholm Marathon.Foto: Sara Strandlund

Med start i år kommer bara nordiska vinnare att tilldelas prispengar i Stockholm Marathon.

Policyn väcker starka reaktioner i friidrottsvärlden.

– Det kommer att ta livet av Stockholm Marathon, säger flerfaldige SM-vinnaren Rizak Dirshe.

"Det är så nära rasism som man möjligen kan komma", skriver norske sportkrönikören Andreas Selliaas.

– Skulle jag vara kenyan skulle jag inte åka till Stockholm, det är ju helt meningslöst, medger loppets presschef Lorenzo Nesi.

På herrsidan får man gå tillbaka ända till 2001 för att hitta en nordisk segrare i Stockholm Marathon. Då var det Anders Salkai från Spårvägens FK som var förste löpare att korsa mållinjen.

I fjolårets upplaga av loppet var det kenyanen Benjamin Bitok som vann – och den östafrikanska dominansen har präglat segrarna på herrsidan under större delen av 2000-talet.

Men med start i år vill arrangörerna ge Stockholm Marathon en nordisk prägel. Nytt för 2015 är att prispengapotten på sammanlagt 250 000 kronor kommer att vara förbehållen nordiska löpare. Det betyder att eventuella vinnare från andra länder än Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island kommer att bli utan segersummor.

I Norge har förändringen lockat fram upprörda reaktioner – bland annat från före detta Europamästaren i höjdhopp, Steinar Hoen.

"Nära rasism"

Hoen är själv chef för friidrottsgalan Bislett Games och har svårt att se poängen med Stockholm Marathons nya riktlinjer.

– Marathon ska vara till för alla. Det går emot grundtanken att stänga någon ute från prispengarna för att de är bra, säger han till sajten Sporten.com.

Sporten.com:s krönikör Andreas Selliaas går ännu längre i sin kritik.

"Det är så nära rasism som det är möjligt att komma", skriver han.

"Som ordningen ser ut att bli får vi dessvärre se diskriminering som hör till en annan tid."

"Det är absurt"

Svenske löparen Rizak Dirshe, flerfaldig SM-vinnare i medeldistanslöpning, är lika skeptisk.

– Det låter ju som att man tar livet av Stockholm Marathon. Det är absurt. Nordiska killar och tjejer som vill springa fort, hur ska de göra det? Då måste det finnas konkurrens.

Kommer det här att avskräcka utländska löpare totalt?

– Jag tror inte att de kommer. Nu snackar vi kvalitet, folk som tävlar för att leva på detta. De kommer inte då. Varför ska de köpa en biljett som kostar flera tusen kronor för Stockholm Marathon utan att få någonting tillbaka?

Finns det en risk för att det blir ett nordiskt mästerskap helt och hållet?

– Ja precis. Det blir inte lika attraktivt och jag tror att i slutändan så tappar de sponsorer och publik.

– Jag tror att det kommer att ta livet av Stockholm Marathon.

Finns det bättre sätt att ge uppmuntran till nordiska löpare?

– Det tycker jag. Om vi tar till exempel GP-tävlingar, där har svenska stjärnor egna förhandlingar vad det gäller prispengar. Man kanske ska gå på den banan i stället. Men man kan inte ta bort det som har gjort att Stockholm Marathon har varit en ganska hygglig mara. Tyvärr så är det pengarna som lockar folk. Finns det inga pengar kommer ju ingen dit.

"En lovvärd satsning"

Hur skulle du känna om du visste att du skulle få pengar om du vann medan den kenyanske löparen bredvid dig på startlinjen inte skulle få det?

– Det känns ju meningslöst. Jag hade tänkt: ”ja okej, jäkligt dumma kenyan, varför ska han stå här liksom? Han får ju ingenting”.

Den nya policyn får dock tummen upp av Anders Albertsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet.

– Man har velat införa en nordisk landskamp och valt att lägga mycket av resurserna som man har lagt på prispengar på den biten i stället. Och det har alla nordiska förbund tyckt varit väldigt bra, för det stimulerar utvecklingen av nordisk maratonlöpning.

– Som ansvarig för svensk utveckling ser jag det som en lovvärd satsning för att svenska löpare ska kunna hävda sig internationellt.

"Världen är krass"

Och just detta är tanken med det nya konceptet, menar Stockholm Marathons mediale talesperson Lorenzo Nesi.

– Svensk långlöpning håller på herrsidan ärligt talat väldigt låg klass. Vi vill höja nivån. Vi tror att löparna kommer att få mer medialt och publikt intresse från att kämpa om en landskampsseger än från att ligga ett antal minuter efter ett antal okända löpare från andra länder, säger Nesi, som medger att loppets attraktionskraft för utländska löpare troligen kommer att störtdyka.

– Skulle jag vara kenyan skulle jag inte åka till Stockholm, det är ju helt meningslöst. Det kan vara bra på cv:et, men världen är så krass för dem att de lever på detta, de behöver prispengar, och då finns det andra lopp att välja på.

Det finns en norsk krönikör som talar i termer av rasism. Hur ser du på det?

– Det är klickjournalistik. Den killen har inte tänkt efter. Jag är en stor beundrare av östafrikansk löpning och tror inte att Stockholm Marathons inställning kommer att påverka östafrikansk löpning det minsta. Det har ingenting med rasism att göra.

– Det är bara att räkna ut hur mycket prispengar vi har delat ut genom åren till östafrikaner och det har vi inte haft det minsta emot. Men vi måste göra allt för att rädda nordisk långlöpning. Och det här är ett försök. Skulle det gå åt helvete får man hitta på andra saker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.