Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nobbar SVT – för Eurosport

Susanna Kallur är klar som ny expert för Eurosport.
Foto: JARI KANTOLA / STELLLA PICTURES
Susanna Kallur avslutade sin karriär under friidrotts-EM i Belgrad i mars.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
OS i Rio de Janeiro blev Susanna Kallurs sista stora mästerskap som aktiv.
Foto: SVEN LINDWALL

Susanna Kallur är klar för ytterligare ett OS. 

SportExpressen kan nu berätta att Eurosport har värvat den tidigare friidrottsstjärnan som ny expertkommentator. 

Men de tidigare landslagsvännerna behöver inte oro sig:

– Jag kommer inte ta fram någon motorsåg, säger Kallur. 

OS i Rio de Janeiro blev Susanna Kallurs sista stora mästerskap som aktiv. Efter åtta års skadeproblem blev det en femteplats i försöksheatet på 100 meter häck. Resultatet räckte inte till semifinal, vilket innebar att Kallurs olympiska karriär slutade med tårar. 

Nu står det klart att det blir en comeback. Men i en helt ny roll. När Tokyo arrangerar OS 2020 kommer Susanna Kallur att vara på plats som expertkommentator. 

– Det känns både kul och spännande. Jag älskar friidrott så det ska bli kul att få syssla med det i en annan form, säger 36-åringen.

Idolerna blir kollegor

Susanna Kallur, som avslutade sin aktiva karriär under vårens inomhus-EM i Belgrad, är klar som ny expert för Eurosport. Sommarens VM i London blir hennes första uppdrag tillsammans med tv-profilerna Jonas Karlsson och Tommy Åström. 

– Jag hoppas jag kan få lära mig av dem. Det kanske låter löjligt att säga det, men de två har varit mina favoriter länge! Jag har alltid gillat hur de rapporterar friidrott. 

Hur kommer din roll se ut?

– Det får vi se. Det är alldeles nytt så det ska bli kul att träffa alla och se hur min roll kommer att utformas, men det är de som står för den journalistiska erfarenheten. Jag har större erfarenhet från själva banan så det blir naturligt att jag kommer att ta den rollen. 

Många av dagens friidrottare är goda vänner till dig, kommer det att påverka dig och din eventuella kritik?

– Jag är van vid att prata om och diskutera resultat på olika sätt, men det är klart att det kanske blir en lite ovan situation naturligtvis. Men de behöver inte oroa sig. Jag kommer inte ta fram någon motorsåg, det tror jag inte, säger Susanna Kallur och fortsätter:

– Jag tror det kommer vara en fördel att jag har mycket egen erfarenhet som aktiv, att jag kommer kunna nyansera ett dåligt resultat. I stället för att ta fram motorsågen kan man i stället försöka klura på vad det kan bero på. 

Jagades av SVT 

Susanna Kallur avslöjar att även SVT har velat anställa henne som expert.

– Det är klart att det är smickrande, men man kan bara välja en.

Varför föll valet på Eurosport?

– Jag ser OS som en rolig utmaning att få vara med om. Nu är det ganska lång tid kvar till OS i Tokyo, och jag kommer förhoppningsvis hinna komma in i det innan dess. Men det blir en utmaning att få vara med om något så stort. 

"Får se vad jag ska göra med resten av mitt liv"

Susanna Kallur är sedan tidigare anställd på ÅF:s informationsavdelning där hon bland annat är med i arbetet med att rekrytera ingenjörsstudenter. Samtidigt samarbetar Kallur med flera av de sponsorer hon haft under den aktiva karriären. Hur framtiden ser ut är dock oklar:

– Jag försöker känna efter och tänka över vad jag ska göra med resten av mitt liv. Den här sommaren ska jag försöka ta lite ledigt. Det känns skönt att få landa och känna efter vad jag vill, säger Kallur. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.