Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Patrick Ekwall var under många år friidrottsreporter för TV4 Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENPatrick Ekwall var under många år friidrottsreporter för TV4 Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Patrick Ekwall var under många år friidrottsreporter för TV4 Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Carolina Klüft under VM i Paris 2003 Foto: NIKLAS LARSSON / © BILDBYRÅNCarolina Klüft under VM i Paris 2003 Foto: NIKLAS LARSSON / © BILDBYRÅN
Carolina Klüft under VM i Paris 2003 Foto: NIKLAS LARSSON / © BILDBYRÅN

Klüfts ilska efter nakenfrågan i TV

Publicerad

Sportjournalisten Patrick Ekwall bevakade friidrottslandslaget under många år på TV4.

Men stämningen mellan honom och det svenska landslaget var inte alltid den bästa.

I boken "Vill du så kan du" avslöjar Ekwall den konflikt som under många år pågick mellan honom och förbundskaptenen Ulf Karlsson – och storstjärnan Carolina Klüft.

– Det var en olustig känsla, säger Ekwall.

SVT hade utan konkurrens dominerat friidrottsbevakningen i tv ända sedan mediet gjort intåg i Sverige. För de svenska tittarna var sporten lika förknippad med Jacob Hård och Anders Gärderud, som med de aktiva utövarna i landslaget.

I slutet av 90-talet började uppstickaren TV4 blanda sig i leken och Patrick Ekwall, som blev en del av kanalens stora sportsatsning hösten 1994, profilerades som kanalens friidrottsreporter.

I sin kommande bok "Vill du så kan du" beskriver Ekwall hur TV4 gick in i friidrotts-VM 2001 med målet att sticka ut – precis som de gjort i sina andra sportsändningar.

Den gången slutade det dock med ett fiasko, menar Ekwall.

Men kanalen kom att växa i friidrottskostymen efter hand, och lärde sig att bättre kombinera sin nytänkande sportjournalistik och tydliga friidrottssändningar med sportsligt fokus.

Men alla höll inte med om att TV4 alltid höll sig på rätt sida om den seriösa gränsen.

Ekwall: "Det var ett lömskt knivhugg"

Inför VM i Paris 2003 möttes Patrick Ekwall av följande rubrik i Aftonbladet:

"Friidrottsstjärnornas attack mot TV4 – de är oseriösa".

I artikeln kritiserade mästerskapets stora svenska stjärna Carolina Klüft en manlig friidrottsreporter på TV4 för att han frågat henne om hon föredrog att sova "naken eller i pyjamas".

Reportern i fråga var Patrick Ekwall – som menar att artikeln var planterad av den dåvarande förbundskaptenen Ulf Karlsson.

"Det var ingenting annat än ett småaktigt och lömskt knivhugg.”, skriver Ekwall i sin bok "Vill du så kan du".

52-åringen menar att konflikten mellan honom och friidrottslandslaget inte går att begränsa till händelsen kring nakenfrågan. Ekwall skriver i sin bok att Ulf Karlsson uttryckte sig nedsättande om TV4 redan under Edmonton-VM 2001 och att han själv samtidigt kritiserade Karlsson för att ha en tveksam relation till SVT – eftersom han jobbat som friidrottsexpert där i många år innan han blev förbundskapten.

– Jag tror att Ulf Karlsson, och Carolina Klüft, inte gillade mig. Jag vet inte varför, men det kan man så klart göra, säger Patrick Ekwall.

Ulf Karlsson berättar om bråket

Bakgrunden till pyjamasfrågan som fick Carolina Klüft att reagera var enligt Ekwall att TV4 ville ställa en rad lättsamma enkätfrågor till de aktiva, för att använda i en trailer att köra i sändningarna inför mästerskapet.

"I sammanhanget var det här alltså en helt oskyldig fråga av många andra i en specifik enkät och det visste Carolina Klüft", skriver Patrick Ekwall.

– Det spelar ingen roll hur han uppfattar frågan, det är hur de aktiva uppfattar den som är väsentligt. Aktiva kom till mig och sa att det är osmakligt, då låg rollen på mig att ta upp det här, säger Ulf Karlsson.

– De aktiva hade olika förmåga att ta det där. En del bekom det inte ett skit men en del tyckte att det var besvärande. "Carro" var det största affischnamnet, så hon tänkte nog att det hon sa skulle få extra stort genomslag, förklarar Ulf Karlsson Klüfts reaktion.

LÄS ÄVEN: Här är Patrick Ekwalls nya jobb

Konflikten fortsatte: "Kalle Anka-journalist"

Landslaget och TV4 tvingades tillslut till ett krismöte i Paris – där Ekwall, Karlsson och TV4:s redaktör Per Nunstedt rensade luften.

– Jag fick ta ansvaret att konfrontera TV4, inte bara Patrick, säger Ulf Karlsson.

Men mötet löste inte mycket – och inför VM i Helsingfors 2005 kallade Karlsson Ekwall för en "Kalle Anka-journalist".

– Jag tror att det blev en större grej än vad det här var, säger Ulf Karlsson om bråket och menar att han och Ekwall rätt det mesta i dag.

Några år efter Helsingfors-VM skickade Karlsson ett försonande mejl till Ekwall, där han bland annat berömde honom för vad han skrivit i en blogg för TV4.

Patrick Ekwall:

"Det kändes lite som en upprättelse för en Kalle Anka-journalist".

ur "Vill du så kan du"

Förbundskaptenen tyckte uppenbarligen jävligt illa om mig och vi visste (jag fick veta rätt mycket från flera håll) att han gärna spred sitt budskap bland de aktiva. Sen menade flera på TV4 att SVT fick stora fördelar av att Ulf Karlssons son, Jonas, hade en ledande roll i den kanalen.

 

Vi brukade debattera internt om det och jag höll inte riktigt med. För det första kunde Jonas Karlsson stå på egna ben, han var en skicklig och kunnig friidrottsreporter/kommentator och för det andra vore det väl fan om man inte skulle kunna ha en fördel av att ens farsa var förbundskapten.

 

Om Ulf Karlsson betedde sig på ett visst sätt gentemot SVT:s konkurrenter eller om han och förbundet gav Jonas Karlsson lite inside news så var det inte Jonas fel. I alla andra olika samman- hang har alltid någon eller några journalister olika ingångar hos ledare, aktiva eller förbund som ger dem fördelar.

 

Det var inget konstigt med det.

 

Däremot kan jag tycka att det var direkt osmart och egoistiskt av Ulf Karlsson att så tydligt ta parti i sin nya yrkesroll för det kunde bara slå tillbaka på Jonas.

 

Så långt borde Ulf Karlsson ändå ha tänkt.

 

TV4:s ledning tyckte i alla fall att det hade gått lite väl långt och innan VM skulle dra igång kallades det till ett litet möte mellan mig, Ulf Karlsson och Per Nunstedt, som var TV4:s VM-redaktör på plats.

 

Luft skulle rensas.

 

Det var relativt informellt, vi satt på gräset i en park och jag minns att Haile Gebrselassie kom skuttandes över mina ben när han var ute på en liten löprunda.

 

Jag låg lågt under mötet. Avvaktade.

Nunstedt fick föra TV4:s talan.

 

Ulf Karlsson var fortfarande argsint, men lyssnade åtminstone.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag