Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klüfts beslut för familjen – flyttar från Stockholm

Carolina Klüft och hennes familj har valt att lämna Stockholm för Järvsö. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Carolina Klüft tar OS-guld i sjukamp 2004 i Aten. Foto: JONTE WENTZEL
Carolina Klüft tillsammans med maken Patrik på Idrottsgalan i januari. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Carolina Klüfts idrottsframgångar gjorde henne till rikskändis och tv-jobben har duggat tätt efter karriären. 

Men nu berättar Klüft om beslutet för henne och familjen.

– Vi har valt att lämna Stockholm och flytta till Järvsö. Jag uppskattar att få vara i fred, säger Klüft som också berättar om oron för döttrarnas framtid och de känslosamma bilderna från karriären. 

Hon var 19 år när hon klev upp på scenen i Globen och tog emot Jerringpriset på Idrottsgalan. Carolina Klüft fick flest röster av svenska folket, den unga friidrottaren vann före då betydligt mer etablerade namn som Tony Rickardsson, Magdalena Forsberg och Annika Sörenstam. 

– Jag minns helt ärligt inte jättemycket från den kvällen. Inte mer än att jag tyckte att det var en enorm ära att få ett pris som var framröstat av folket. Det var nästan överväldigande.

Priset delades i vanlig ordning ut i januari men det var för sitt EM-guld i München året innan, 2002, som Carolina Klüft var nominerad. 

I sitt tacktal sa hon bland annat "Jag vill tacka er alla för att jag får stå här, jag är bara ett litet barn, tänk på det."

– Haha, jag kommer inte ihåg att jag sa exakt så men det stämmer ju. Jag var nästan ett barn då. 

Carolina Klüft tar emot Jerringpriset på Idrottsgalan i Globen 2003, 19 år gammal Foto: JOHANNA PETTERSSON

Klüft säger att hon inte hade förväntat sig att få priset det året. 

– Visst, jag hade tagit EM-guld och jag var 19 år och slog igenom med dunder och brak men det fanns många andra bra idrottsprestationer det året också. Och så här i efterhand, det där EM-guldet är min absolut minsta bedrift av mina seniorguld. Men det säger väl en del om det priset, att det är mycket annat som spelar in än bara själva idrottsprestationen. 

Ett av det gångna årets mest uppmärksammade tacktal i samband med galor är landslagsstjärnan Nilla Fischers tal på Fotbollsgalan. Ett brandtal om att fotbollen måste bli mer jämställd. 

– Jag såg det inte live men har sett och hört om det i efterhand. Det är bedrövligt att man 2018 ska behöva hålla ett sådant tal, men det behövs. 

– Och det är så starkt och grymt att Nilla gör det. 

"Det är jävligt irriterande" 

Carolina Klüft menar att friidrotten är mer jämställd än många andra idrotter. 

– Problemet är nog större inom lagsporter, och det är oerhört synd. Bedrövligt rent ut sagt. 

– Men det finns saker som kan bli bättre inom friidrotten också, som att det borde finnas fler kvinnliga ledare till exempel. Jag tror att det vore positivt om vi hade fler kvinnliga ledare inom idrotten för att öka kompetensen och utveckla ledarskapet. Det skulle bli en bättre balans. 

Carolina Klüft och hennes make Patrik Klüft har två döttrar, Laleh, 4 år, och Amie, 14 månader. 

– De kommer att stöta på vissa problem för att de är tjejer. Och det är jävligt irriterande. Men jag hoppas att jag kan vara med och bidra till jämställdhetsarbetet och att det har blivit bättre när de är större. Att samhället har blivit mer jämställt då, för det här inte bara ett problem inom idrotten. 

Det är tisdag eftermiddag när vi ses för intervjun och Carolina Klüft har precis avslutat en arbetsdag. I höstas började hon jobba igen efter föräldraledigheten. 

– Det känns jättekul att vara i gång. 

"Är ganska introvert"

Hon sitter på ett kontor i centrala Stockholm där Generation Pep håller till, organisationen som är en av hennes uppdragsgivare vid sidan om ett antal tv-jobb. Carolina Klüft har under hösten bland annat spelat in "Wild Kids" där hon är programledare. 

Men när hon lämnar kontoret, där hon befinner sig två dagar i veckan, för att åka hem är det inte längre till huset söder om Stockholm. 

Familjen Klüft har sålt villan, lämnat huvudstaden och flyttat till Järvsö i Hälsingland. 

– Vi har haft hus i Järvsö ett tag och bott där växelvis, men nu har vi flyttat dit permanent och stormtrivs, det finns en enkelhet i att bo där. 

Carolina Klüft tystnar en stund innan hon fortsätter. 

– Och jag är ju lite privat av mig så jag tycker att det är skönt att få vara i ett lugnare sammanhang nära naturen när jag är hemma. Jag uppskattar att få vara i fred. 

Det låter nästan som du valt att fly lite?

– Det är inte det att jag gömmer mig, jag kan sitta för mig själv här i Stockholm också om jag vill. Det handlar mer om att jag vill ha kontrasterna, att delvis jobba i en väldigt intensiv miljö. Ta som när jag föreläser, det är mycket folk, det är mycket socialt. Sen kan jag åka hem till naturen och bara vara med familjen, stå och snickra, och njuta av lugnet.

– Det kan man kanske inte tro men jag är en ganska introvert person. Jag hämtar mycket energi från att vara ensam, eller med mina närmaste. Ska jag vara ute bland folk då behöver jag också tid att ladda batterierna. 

Carolina Klüft på kontoret i Stockholm där hon jobbar två dagar i veckan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Efter friidrottskarriären har Carolina Klüft synts i flera större tv-sammanhang. Hon har bland annat varit programledare för Viasats sändningar från OS i Sotji och Rio, och även för SVT:s "Duellen". I höst har hon spelat in både "Mästarnas mästare" och "Wild kids".

– Det har varit, och är, väldigt roliga saker att göra, men jag överväger alltid noga innan jag tackar ja till ett tv-uppdrag. Är jag till exempel beredd att ta mer uppmärksamhet? För mig är det inte bara positivt med uppmärksamhet. Det är förknippat med ett visst motstånd att bli mer offentlig. 

Varför känner du motstånd?

– För att jag är privat av mig. Jag är inte alltid bekväm med att vara en offentlig person. Jag tackar inte ja till vad som helst, och jag håller mig undan i många sammanhang för att jag inte vill synas. 

– Ta det här med "Wild kids" till exempel, jag tycker att det är jätteroligt att spela in det. Samtidigt vet jag att det blir en effekt av det. Helt plötsligt kommer jag bli igenkänd av fler, framför allt av barn, och det har jag inte varit på flera år. Men fördelarna är många fler och barn ger mig oftast väldigt mycket energi. När någonting känns utmanade och roligt, känns det som att det definitivt är värt det. 

Carolina Klüft springer i mål på 800 meter under OS i Aten där hon tog guld. Foto: JONTE WENTZEL

"Lipar varje gång"

Carolina Klüfts meritlista som sjukampare är lång, de största framgångarna var OS-guldet i Aten 2004, de tre VM-gulden (utomhus) och två EM-guld (utomhus). Innan friidrottskarriären avslutades 2012 bytte Klüft från sjukamp till längdhopp. 

– Jag tänker inte tillbaka på karriären speciellt ofta, men jag blir så klart påmind om den på olika sätt. Och jag pratar om vissa delar när jag föreläser. 

– Jag blir ofta väldigt känslomässigt berörd när jag ser bilder och tv-klipp från min karriär. Jag har en film som rullar i föreläsningen och jag tror att jag lipar varje gång jag ser den. 

Varför?

– Det är som att det är från en annan tid. Det väcker så mycket känslor. Dels det som var utmanande med det men också mycket stolthet och glädje. 

– Jag är stolt över att jag hittade min väg och höll mig till den. Och jag känner väldigt mycket tacksamhet över det som jag har fått uppleva genom idrotten. 

Intervjun börjar gå mot sitt slut och Carolina Klüft ska strax ta tåget från Stockholm till Järvsö. 

– Jag älskar kontrasten att först passera genom folkmyllret på Stockholms central, sätta sig på tåget och några timmar senare vara en av fem personer som kliver av vid den lilla stationen i Järvsö.

Det märks att Carolina Klüft tycker om sin nya hemort. 

– Man känner sig välkommen där, och Järvsöborna är väldigt härliga.

SportExpressens Anna Friberg har träffat den före detta friidrottaren Carolina Klüft för en intervju. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

LÄS MER: Pernilla Wibergs beslut – stoppar barnen 

LÄS MER: Ludmila Engquist bryter 13 år lång tystnad – slår tillbaka mot nya anklagelser. 

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.