Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klüfts avslöjande som förvånar SVT-profilen

Fem snabba frågor till Klüft
Carolina KlüftFoto: ANNA-KARIN NILSSON
Jacob Hård berättar Klüfts historiaFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Carolina Klüft tog guld och slog juniorvärldsrekord under EM i München 2002. 

I SVT-dokumentären ”Hårds historier” avslöjas nu ett tidigare okänt drama som utspelade sig strax före guldavgörandet. 

– Då var jag helt överrumplad, säger tränaren Agne Bergvall i programmet.

Carolina Klüft var bara 19 år gammal när hon slog igenom på allvar på den internationella friidrottsscenen. 

Skådeplatsen för sjukamparens första succé på seniornivå var EM i München 2002. Klüft kom till mästerskapet som nybliven JVM-guldmedaljör i Kingston, där hon dessutom slagit världsrekord i sjukamp för juniorer. 

Det här var även sommaren som en större del av svenska folket för första gången fick ta del av svenskans spralliga upptåg och glädjeyttringar i samband med tävlingarna.

Men i SVT-programmet ”Hårds historier” avslöjar det att Klüft inte alltid var uppfylld av den där positiva energin som hon förmedlade via tv-kamerorna. 

Avslöjar dramat kring Carolina Klüft

19-åringen ledde sjukampsserien inför det avslutade 800-metersloppet, då hon plötsligt drabbades av kalla fötter. Eller som tränaren Agne Bergvall kallar det i SVT-programmet: ”800-metersångest”. 

– När vi kommer in där efter spjut så säger hon: Jag vill inte springa 800, berättar Bergvall. 

Tränaren var smått chockad.

– Jag bara tittade på henne. ”Nej, jag vill inte springa, jag bryter nu.” Det förstår du väl att du inte kan bryta, du leder ju. Det är bara att gå ut att göra det. ”Nej, jag vill inte”. Då var jag helt överrumplad, jag förstod ingenting. 

Dokumentärens upphovsman Jacob Hård, som bevakade mästerskapet på plats i egenskap av SVT-kommentator, skriver på Twitter att beskedet är nytt för honom. 

”Det jag inte visste: Carolina Klüft tänkte bryta sjukampen i EM 2002 när hon ledde med en gren kvar!”.

Dramat slutade i guldfest

Bergvall berättar hur det till slut gick till när Klüft bestämde sig för att genomföra den där sista grenen.

– Vi gick två varv på 200-metersbanan inomhus. Efter första varvet var det fortfarande så att hon inte skulle springa, men efter två varv till då var hon klar. ”Nu går jag ut och kör”. 

Ni minns kanske hur det slutade: Guld och en putsning av det egna juniorvärldsrekordet. Startskottet på en av svensk friidrotts mest framgångsrika karriärer någonsin, som kom att innehålla ytterligare ett EM-guld, tre raka VM-guld och ett OS-guld.

– Man ska veta att det gungar rätt så bra när man är 19 och gör ett sånt genombrott. Det är så mycket uppmärksamhet, presskonferenser, det händer så otroligt mycket som jag inte är van vid, berättar Klüft i ”Hårds historier”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.