Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klüft om stalkern – och valet att flytta

Carolina Klüft berättar att hon fortfarande påverkas av den man som förföljde henne under friidrottskarriären. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Carolina Klüft jobbar i dag som verksamhetschef för Generation Pep. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Carolina Klüft tog bland annat ett OS-guld och tre VM-guld i sjukamp under sin karriär. Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN
Carolina Klüft tillsammans med maken Patrik Klüft. Paret har två barn tillsammans. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Beslutet att flytta till Järvsö handlade om att hitta lugnet och få vara i fred. 

Men Carolina Klüft, 36, berättar att hon fortfarande plågas av tankarna på den man som förföljde henne under flera år. 

– Det är en speciell känsla att inte alltid kunna känna sig trygg, säger Klüft.

Hennes meritlista som sjukampare är lång, de största framgångarna var OS-guldet i Aten 2004, de tre VM-gulden (utomhus) och två EM-guld (utomhus). Innan friidrottskarriären avslutades 2012 bytte Klüft från sjukamp till längdhopp. 

Men trots att det snart är sju år sedan Carolina Klüft, 36, lade av har hon knappast slutat träna. 

”Ett komplett idrottsmonster” kallade programledaren Micke Leijnegard henne i ett av avsnitten av ”Mästarnas mästare”. 

”En övermänniska”, sa boxaren Mikaela Laurén. 

– En komplett idrottsmänniska får jag väl ta som en komplimang, men någon övermänniska är jag absolut inte, säger Klüft som imponerat stort i programmet. 

– Jag åkte knappast dit för att köra 80 procent, jag åkte dit för att göra mitt bästa.

Och att hon tränat inför utmaningarna är inget Klüft sticker under stol med.

– Men allting är relativt, jag tränar absolut inte som jag gjorde under min friidrottskarriär. 

Carolina Klüft under sin friidrottskarriär. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Det är inte bara sin egen träning som Carolina Klüft är noga med. Sedan snart tre år tillbaka jobbar hon på organisationen Generation Pep vars huvudinriktning är att få barn och ungdomar att röra på sig mer. 

– Att många barn och ungdomar är alldeles för stillasittande finns det många rapporter om. Och det är klart att man är orolig, det är därför vi på Generation Pep håller på. Samtidigt går det inte att gå runt och bara vara orolig, då är det bättre att försöka göra något åt det, och det är det som vi försöker göra. 

Ser ni några resultat?

– Nej, inte på det sättet att vi vet att fler barn rör på sig, det kommer ta längre tid innan vi kan säkerställa någon sådan tendens. Däremot ser vi hela tiden ett ökat engagemang hos de organisationer som är anslutna till vårt nätverk, vilket känns väldigt positivt.

Carolina Klüft och hennes man Patrik har två barn tillsammans: Laleh, 4, och Amie, 1,5. Sedan i början av året är Carolina Klüft tillbaka och jobbar heltid efter föräldraledigheten. 

– Jag är verksamhetschef nu och det innebär så klart ett stort ansvar och en annan arbetssituation. Men jobbet består av väldigt många roliga bitar och jag har ett starkt team. 

Har hållit hemligt för Patrik

Carolina Klüft har synts i flera stora tv-sammanhang efter friidrottskarriären. Hon har bland annat varit programledare för Viasats sändningar från OS i Sotji och Rio, och även för SVT:s ”Duellen” och ”Wild kids”. I höstas spelade hon in ”Mästarnas mästare” som just nu sänds och där Klüft tagit sig till final. 

– Vi kollar programmet hemma nu. Jag tycker att det är kul att titta, det var ett tag sedan vi spelade in. Och Patrik har ju inte sett det alls, han vet inte hur det går. 

Du har inte skvallrat om det?

– Nej, det är en hemlighet inför honom också. Jag har inte sagt det till någon. 

Carolina Klüft tillsammans med maken Patrik Klüft. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Trots att tv-jobben varit många är det ingen självklarhet för Carolina Klüft att synas i rutan. 

– Det har varit, och är, väldigt roliga saker att göra, men jag överväger alltid noga innan jag tackar ja till ett tv-uppdrag. Är jag till exempel beredd att ta mer uppmärksamhet? För mig är det inte bara positivt med uppmärksamhet. Det är förknippat med ett visst motstånd att bli mer offentlig. 

– Jag är privat av mig. Jag är inte alltid bekväm med att vara en offentlig person. Jag tackar inte ja till vad som helst, och jag håller mig undan i många sammanhang för att jag inte vill synas. 

”Det finns en baksida”

Under sin tid som friidrottare förföljdes Carolina Klüft under en period av en stalker, något som hon tidigare har berättat om i bland annat sin självbiografi, ”Livet är en sjukamp”. 

Situationen krävde att Klüft fick polisskydd i samband med ett antal tävlingar. 

– Det finns en baksida med idrotten, det är inte bara guld och gröna skogar att bli en offentlig person. Det finns en del utmaningar med det också. 

Klüft säger att hon fortfarande kan bli väldigt berörd när hon pratar eller tänker på mannen som förföljde henne. 

– Jag vill inte att det där ska påverka mitt liv, jag försöker behålla styrka och fokus. Jag vill inte att det ska besvära mig och jag tänker mycket på mina barn. Men i vissa stunder sköljer det över mig. 

– Det är en speciell känsla att inte alltid kunna känna sig trygg. Tänker jag mycket på det kan det verkligen bli jobbigt. Men jag gör åtgärder för att jag och min familj ska känna oss säkra.

”Min introverta personlighet”

Förra året valde familjen Klüft att lämna Stockholm och flytta till Järvsö i Hälsingland. 

– Jag vet inte om det hade en direkt koppling till honom, mannen som förföljde mig, det kan jag inte påstå egentligen. Men visst har det att göra med att jag tycker om att vara i fred. Att bara ha naturen och lugnet omkring, det betyder mycket för min introverta personlighet. Jag kan hämta energi där. 

– Det handlar mer om det, inte att jag måste gömma mig i skogen. 

Carolina Klüft berättar om känslan att ibland känna sig otrygg. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Carolina Klüft säger att uppmärksamheten ökar och att det blir ”ett uppsving i hennes kändisskap” när hon syns i tv-sammanhang. 

– Det vet jag ju innan. Men jag tycker att det har gått bra den här gången. Jag är van vid det, och nu har responsen nästan uteslutande varit positiv. 

Är det fler tv-uppdrag på gång?

– Just nu har jag inget större som väntar, bara några mindre inspelningar till enskilda program. Och jag kommer fortsätta att jobba en del som expert i SVT:s friidrottssändningar. 

– Det kan absolut bli något större tv-projekt igen i framtiden, det är jag öppen för. Men nu ligger mitt fokus på jobbet som verksamhetschef för Generation Pep vilket jag tycker är väldigt roligt. 

 

LÄS MER: Bianca Salming överväger ge upp sjukampen

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan