Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klüft och Sjöberg kan bli av med sina rekord

Carolina Klüft efter att ha slagit Europarekord på VM 2007.
Foto: Emil Malmborg / © BILDBYRÅN
Patrik Sjöberg
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Carolina Klüft, Patrik Sjöberg och Stefan Johansson riskerar att bli av med sina Europa-rekord.

Europeiska friidrottsförbundet vill nämligen att alla gamla rekord ska strykas från och med 1 januari 2018 - eftersom många av dem misstänks ha tagits med hjälp av förbjudna substanser.

– Jag vet vad jag har hoppat och de jag har tävlat med vet vad jag har hoppat och om man nu försöker att lösa problemet på det här sättet så är det jävligt fegt, säger Sjöberg.

– Rent personligen skulle det kännas surt, säger Kajsa Bergqvist till SVT.

I helgen hade Europeiska friidrottsförbundet möte i Paris. Enligt dokument som Ilta-Sanomat tagit del av ska de då ha beslutat att från och med nästa år inte räkna med de tidigare Europa-rekorden längre.

Gruppen föreslår att man, från och med 1 januari 2018, ska börja om med nya rekord och att alla rekord satta innan dess ska kallas för "gamla Europa-rekord".

Anledningen är att flera av de nuvarande rekorden misstänks ha tagits av dopade idrottare, och trots att det finns många rekord som inte anses ha tagits med hjälp av förbjudna substanser vill förbundet alltså stryka samtliga rekord.

Europaförbundets president Svein Arne Hansen bekräftar för Inside the games att man kan komma att stryka rekorden.

– Det är en radikal lösning, helt klart. Men vi som älskar friidrott är trötta på de moln av tvivel som har legat över rekorden alldeles för länge, säger Svein Arne Hansen enligt Inside the Games.

Svenska stjärnorna kan bli av med sina rekord

För svensk del innebär det att Carolina Klüfts rekord i sjukamp 2007, Stefan Johanssons rekord i gång 1992 och Patrik Sjöbergs rekord i höjdhopp 1987 inte längre kommer att räknas om förslaget blir verklighet. Detsamma gäller Abeba Aregawis, Susanna Kallurs och Kajsa Bergqvists inomhusrekord.

Enligt Inside the games kan det dock bli så att de rekord som sattes efter 2005 att leva vidare. I så fall får Klüft, Kallur, Aregawi och Bergqvist behålla sina rekord.

Styrelsen för Europeiska friidrottsförbundet har godkänt förslaget, men däremot vill de inte sätta något exakt datum för när de nya rekorden ska börja gälla.

Anledningen till det är att Europa-rekorden i många fall är desamma som världsrekorden, och därför vill Europeiska friidrottsförbundet att även Internationella friidrottsförbundet (IAAF) ska ta sitt beslut i frågan. Ett sådant beslut måste i så fall godkännas av samtliga världsdelsorganisationer.

Patrik Sjöberg menar att han inte bryr sig om ifall hans rekord stryks, men menar att det är fel sätt att lösa dopingproblemet på.

– Det är inte som att jag står och faller med att jag hoppade 2,42 1987, men det är lite märkligt, säger Sjöberg.

– Jag har lämnat friidrotten bakom mig med både väldigt goda minnen och väldigt dåliga minnen. Så jag bryr mig inte. Jag vet ju vad jag har hoppat och det vet de andra också om. Sen om Europeiska friidrottsförbundet nu med ledamöter som själva var dopade under sin tid ska sitta och bestämma vilka rekord som gäller eller inte, det är liksom upp till dem.

Patrik Sjöberg: "Det här är kosmetika"

Han menar att det hade varit bättre att satsa på ett ordentligt anti-dopingarbete i stället för att börja räkna nya rekord.

– Ärligt talat så bryr jag mig inte om hur de väljer att göra. Som sagt, jag vet vad jag har hoppat och de jag har tävlat med vet vad jag har hoppat och om man nu försöker att lösa problemet på det här sättet så är det jävligt fegt. Lägg pengar på riktig anti-dopingkontroll i stället för de här kosmetika-varianterna. Det luktar illa om friidrotten och det har ju visat sig de senaste åren med Ryssland och andra länder. Det här är kosmetika, säger Sjöberg.

– Det hade varit intressant att veta hur de diskuterade. De kan ju inte tro eller tycka att alla rekord som är satta fram tills man nu bestämmer sig för att räkna de nya, att alla de skulle vara dopade. Vilka grenar är det man pekar på, det är så många frågor som väcks. Vilka grenar har historiskt sett haft flest avstängda idrottsmän och -kvinnor? Jo, det är kastgrenarna. Hur ser resultaten ut i kastgrenarna i dag kontra då för 20-30 år sen? Det är en markant skillnad. De andra grenarna kan jag däremot inte se den förändringen i. Så att man väljer att dra alla över en kam, det är märkligt. Men jag kunde inte bry mig mindre, jag håller på med helt andra saker i dag. Vill de plocka bort mitt rekord kan de gärna göra det.

Samtidigt menar Sjöberg också att beslutet skadar friidrottens förtroende.

– De gör friidrotten en björntjänst när de gör så här. Hur ska man nu bygga upp något slags förtroende gentemot fans och tittare? Nu säger man helt plötsligt att man har haft den här problematiken som man alltid har förnekat att man har. Nu är det helt uppenbart att de då tycker att alla har varit dopade, vilket man har sagt att det är ett fåtal som har varit och de har lyckats ta alla. Jag vet inte, det rimmar dåligt med deras policy de har haft innan och jag undrar vad de kommer att ha för policy i framtiden.

Kajsa Bergqvist: Skulle kännas surt

Kajsa Bergqvist har höjdvärldsrekordet inomhus på 2,08. Det tror hon inte kommer att bli ändrat.

– Europeiska friidrottsförbundet är en del av IAAF och man pratar inte så mycket om Europarekorden utan det är världsrekorden som är det stora. Det vore tråkigt om man drog alla över en kam. Man stryker en del av friidrottshistorien, säger Bergqvist till SVT.

– Rent personligen skulle det kännas surt men man måste göra något för att komma åt alla de gamla rekorden, bevisligen var många av dem satta med oschysta medel, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.