Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här gömmer sig Bahta efter dopingmisstanken

Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Karin Torneklint under söndagens pressträff. Foto: Ludvig Holmberg

BERLIN. Meraf Bahta kommer att tävla för Sverige i EM – trots dopingmisstankarna.

Förbundet har fått grönt ljus från alla instanser.

– Vi vet exakt var hon har varit, hon har inte försökt hålla sig undan, säger förbundskapten Karin Torneklint på en presskonferens i Berlin.

Bahta själv kommer inte att ge några intervjuer inför start.

Meraf Bahta, 29, är i fokus inför EM i Berlin. Den svenska löparstjärnan, som är medaljkandidat på både 5 000 och 10 000 meter, utreds just nu för dopingbrott efter att ha gjort tre missar i sin vistelserapportering.

Trots det har förbundet hela tiden stått fast vid att Bahta kommer till start.

Beskedet har inte helt oväntat lett till starka reaktioner – både i Sverige och utomlands – och under söndag förmiddag kallade förbundskapten Karin Torneklint till presskonferens vid landslagets hotell i Berlin.

Meraf Bahta får tävla i EM

Hennes besked: Alla instanser har gett Bahta grönt ljus att tävla i Berlin.

– Vi har ställt frågan till internationella och europeiska friidrottsförbundet om det är okej att hon tävlar och de har ingenting att invända. Vi har även fått okej från dopingkommissionen att hon tävlar. Även vår styrelse har gett okej, säger Karin Torneklint.

Enligt Torneklint vet landslaget om var Meraf Bahta har befunnit sig vid de tillfällen då hon vistelserapporterat fel. De misstänker inte på något sätt att hon har försökt hålla sig undan.

– Men det har blivit fel, vilket är väldigt sorgligt.

Bahta kommer inte att ställa upp på några intervjuer inför sin start i EM.

– Hon har en väldigt tuff situation, hon är väldigt ledsen över det inträffade, säger Karin Torneklint.

Svarar på tuffa kritiken

Presschefen Hillevi Thor har varit i kontakt med Bahtas team och hört sig för om hon skulle vilja möta media och berätta om sin situation, men svaret blev nej.

– Hennes plan har varit att ligga på hög höjd i Sankt Moritz hela vägen in till tävling och hon vill inte ändra den planen. Eventuellt kommer hon att lämna ett skriftligt uttalande inför start, säger Thor.

https://www.instagram.com/p/BldkxxolN2a/?hl=sv&taken-by=merafbahta

Den tuffaste kritiken mot Sveriges beslut att låta Meraf Bahta tävla har kommit från Turkiet. Den tidigare landslagstränaren Ertan Hatipoglu (som själv är avstängd på livstid för just doping) har kallat det hela för "en skandal" och krävt att Bahta ska stoppas.

Torneklint tar dock lätt på kritiken:

– Det kommer alltid att komma kritik, det hade kommit kritik om vi inte hade låtit henne springa också...

Sverige har totalt 67 friidrottare på plats i Berlin. De största medaljhoppen är Armand Duplantis, Daniel Ståhl – och Meraf Bahta.

Bahta har både EM-guld (2014) och EM-silver (2016) på meritlistan sen tidigare.

 

LÄS MER: Hård kritik efter Bahta-beskedet: "Så illa!" 

LÄS MER: Vilda protester – i Turkiet: "Måste stoppas" 

LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.