Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Kastas ut ur Diamond League

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den svenske världsmästaren Daniel Ståhl med flera har protesterat.

Men nu kommer beskedet:

Diskusen kastas ut ur Diamond League nästa säsong.

– Oerhört tråkigt, säger han till Aftonbladet. 

Från och med nästa säsong görs Diamond League om och ett nytt tightare format införs.

Från två timmars tävling till en och en halv timme.

Och det får konsekvenser för en av svensk friidrotts allra största affischnamn. Det har tidigare varit på tapeten att diskusen skulle kunna komma att ställas åt sidan, något som Daniel Ståhl och flera andra inom grenen protesterat mot.

Men under onsdagskvällen kom beskedet från det internationella friidrottsförbundet IAAF.

Fyra grenar påverkas; diskus, tresteg, 3 000 meter hinder och 200 meter. 200 meter och 3 000 meter hinder kommer att vara med i tio tävlingar, fem för damer, fem för herrar. Diskus och tresteg bara i två, en för herrar och en för damer.

– Målet är att skapa en mer spännande och global liga som går snabbare att genomföra. Vi förstår besvikelsen hos idrottarna i grenarna som inte är med i Diamond League 2020, säger IAAF-ordföranden Sebastian Coe i ett pressmeddelande.

Daniel Ståhl: ”Extremt tråkigt”

Den Diamond League-gala som kan få herrdiskus är Stockholm.

– Vi fajtas för att få den till Stockholm naturligtvis. Även om det inte blir Diamond League-status kommer vi att köra diskus oavsett. Vi står upp för att alltid ha de grenarna där de bästa svenskarna finns. Vi har tydligt markerat att vi vill ha diskus sedan får vi ser hur lotten faller ut, säger tävlingsledaren Jan Kowalski till SVT.

Daniel Ståhl är besviken efter beskedet.

– Det är tråkigt, extremt tråkigt. Men jag fortsätter satsa oavsett och tänker kasta långt på andra platser, säger Daniel Ståhl till Aftonbladet.

Den svenske VM-guldmedaljören Daniel Ståhl har tidigare sagt att om diskus försvinner från Diamond League vore det som att ”ta bort längdskidor för Charlotte Kalla och Wimbledon för Roger Federer”.

Ståhls tränare Vésteinn Hafsteinsson har sagt att han slutar om diskus försvinner från Diamond League-programmet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.