Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klart det är väldigt jobbigt för henne”

Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK / JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Drygt två månader har gått sedan nyheten om Meraf Bahtas misstänkta dopningsbrott briserade.

Fortfarande finns inget beslut från dopningskommissionen.

– Det är klart att det är väldigt jobbigt för henne, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Beslutet kring Meraf Bahta dröjer. Långdistanslöparen misstänks för brott mot dopningsreglerna och ärendet ligger fortfarande hos Riksidrottsförbundets, RF, dopningskommission som utreder fallet och därefter ska besluta att antingen fria Bahta eller skicka vidare ärendet till dopningsnämnden.

– Det är en utdragen process och det är klart att det är väldigt jobbigt för henne, säger friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint.

Friidrottsförbundet har inte fått någon prognos från dopningskommissionen om när beslutet kan komma.

– Vi vet ingenting mer än ni. Att de jobbar på, men när beslut kommer vet vi inte alls, säger Torneklint.

Kan dröja länge

Tommy Forsgren, handläggare för dopningsförseelser på RF, säger till SVT att det får ta den tid det tar – och att även när kommissionen sagt sitt kan det vara långt ifrån över.

– Jag kan inte säga hur lång tid det är kvar, om det föreligger ett straffansvar går ärendet vidare till en straffinstans som ska besluta om en påföljd. Det är ju en helt annan instans som startar en ny utredning och då börjar allt om. Det är alltså omöjligt att säga, och det förutsätter att vår utredning fastställs och den utredningen är ju inte heller klar än, säger han till SVT.

"Försöker orka"

Karin Torneklint har precis som vanligt sporadisk kontakt med Bahta och senast hon hörde något från EM-bronsmedaljören var för några veckor sedan.

– Hon tränar på så gott det går. Men just dagsläget kan jag inte riktigt svara på. Men det jag hörde senast var att hon jobbar på så gott det går och försöker orka, säger Torneklint.