Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaos efter tävlingen – nu ändras reglerna

Här berättar Expressen TV:s Anton Gymark om Stockholm maraton.
Carolina Wikström, med lurar i öronen under Stockholm Marathon.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carolina Wikström
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Stefan Olsson
Foto: Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Carolina Wikström sprang med hörlurar när hon slutade tvåa i Stockholm Marathon. 

Det borde hon inte ha fått, erkänner svenska friidrottsförbundet, som nu ska skriva om regelboken. 

– Vi kan konstatera att utifrån regelboken har vi och arrangören gjort fel, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson. 

Atalel Anmut vann Stockholm Marathon på tiden 2,29.03. Precis bakom henne sprang Carolina Wikström in som tvåa och vann därmed SM-titeln. 

Men borde hon ha diskats? Det har varit en diskussion efteråt då Wikström under delar av loppet sprang med hörlurar i. 

– Jag brukar alltid kolla om det är tillåtet, och på Stockholm Marathon är det det. Jag brukar lyssna på en podd första halvan och sen sätter jag på musik. För mig funkar det väldigt bra, att bryta av med musik under den andra halvan. Sätter man på den för tidigt har man inget extra att ta till i slutet, sa hon till Dagens Nyheter. 

Daniel Bergin, tävlingsansvarig på friidrottsförbundet, säger i ATG:s podd Sportstudion att det är två olika regelverk som gäller. Det svenska som säger att hörlurar är tillåtna och det internationella som förbjuder dem från att användas. 

– Att använda dem för att kommunicera med någon utanför tävlingsområdet är inte tillåtet. Men att springa med musik i örnen, det påverkar inte utförandet, säger han i podden. 

Men enligt regelboken är det inte tillåtet att ha ”tekniska hjälpmedel i utförandet”. 

Kaoset efter Stockholm Marathon – nu skrivs regelboken om

David Fridell, verksamhetschef för arrangören Marathongruppen, sa att de gav Wikström tillåtelse att använda lurarna så länge det inte skedde någon kommunikation mellan henne och tränaren. 

Och nu erkänner det svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson att de borde ha stoppat Wikström från att använda dem. 

– Med facit i hand borde hon inte fått möjligheten, säger han. 

Därför tänker förbundet nu skriva om regelboken. 

– Vår tävlingskommitté har fått i uppdrag att se över skrivningarna. Vi kommer ta lärdom av detta och täppa till de hål som finns i regelverket. 

Så de svenska reglerna ska rimma med de internationella, att hörlurar är förbjudna? 

– Det stämmer. 

Vad händer med Carolinas resultat nu när ni kommit fram till detta? 

– Jag vet inte... Det är något vi får titta vidare på. I nuläget finns inget annat än att resultaten kommer att kvarstå. Om det får andra konsekvenser, det får vi se. 

Motionärer kommer inte att påverkas

Johan Storåkers, ordförande för Svenska friidrottsförbundet, säger att Wikströms resultat kommer att kvarstå. 

– Det har skett en hantering via delegaten under tävlingen. För att riva upp resultatet krävs en skriftlig protest i tid och det kom ingen sån. Allting har hanterats formellt. Så det finns ingenting att göra om resultaten, säger han. 

– Det är alltid viktigt att vara ödmjuk och se över regelhanteringen på ett rent generellt plan, i övrigt har jag inte något direkt att tillägga i det här ärendet. 

I helgen avgörs terräng-SM i Höganäs, till den tävlingen kommer förbundet att gå ut med ett förtydligande om att användandet av hörlurar inte är tillåtet. 

Stefan Olsson tillägger att förändringen i regelboken endast ska gälla de i tävlingsklass, så att motionärer har rätt att använda hörlurar i nästa års upplaga av Stockholm Marathon. 

Så säger löparna själva om Stockholm Marathon

SportExpressen tog tempen på löparna – under loppet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.