Moa Hjelmer. Foto: ROBBAN ANDERSSONMoa Hjelmer. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Moa Hjelmer.  Foto: ROBBAN ANDERSSON
Moa Hjelmers Instagram-inlägg.Moa Hjelmers Instagram-inlägg.
Moa Hjelmers Instagram-inlägg.

"Känt mig tvungen att dölja mina fula delar på kroppen"

Publicerad

Moa Hjelmer har fött två barn på tre år. 

Tidigare har friidrottsstjärnan tvekat att lägga upp bilder på sin förlossningsmärkta kropp – nu har hon tänkt om. 

"Jag har känt att jag har varit tvungen att dölja mina fula delar på kroppen. Och det är inte rätt", skriver Hjelmer på Instagram. 

Moa Hjelmer har två gånger om lagt friidrottskarriären på is för att föda barn. EM-guldmedaljören från 2012 tog ett års paus för tre år sedan efter att dottern Wilma föddes. Augusti 2016 meddelade Hjelmer att hon var gravid igen – och i januari föddes sonen Vincent. 

Nu siktar hon på på OS i Tokyo 2020 och börjat träna inför ännu en comeback. Men efter sin andra förlossning har Hjelmer fått ett nytt perspektiv på sin kropp. 

"Är väldigt obekväm"

På sitt Instagram-konto berättar 26-åringen om hur hon har lidit av komplex för sina förlossningsärr.

"Jag har inga bilder på mig själv och min kropp som är tagna efter förlossningen, inte där jag inte har kläder för att täcka över ärren. Jag ser inte mig själv som fåfäng, men i det här fallet måste jag erkänna att jag är det. Även om det är helt naturligt att föda barn och alla, inklusive jag själv, vet att kroppen förändras efteråt, så är det fortfarande något som jag är väldigt obekväm med", skriver Hjelmer. 

"Omskakad i grunden"

För att illustrera sin nya inställning i frågan har Hjelmer publicerat en bild på sin mage, där ärren är tydligt synliga. 

"Det kanske inte verkar som en stor sak, men jag har alltid trott att jag har varit bekväm med min egen kropp, stolt över mig själv och inte styrd av vad andra tycker. Men nu har jag insett att i det här fallet, så har jag blivit omskakad i grunden. Jag har känt att jag har varit tvungen att dölja mina fula delar på kroppen. Och det är inte rätt", skriver Hjelmer på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/BUROcWTBHWK/?taken-by=moahjelmer

Hyllas för bilderna

Hjelmer har fått gott om peppande kommentarer från användare som applåderar hennes beslut. 

"Vad underbart att du delar med dig! Oerhört fint gjort!", skriver en användare. 

"Grymma vackra du!!", skriver en annan. 

"All kärlek i världen till dig! Du ska inte på något vis skämmas för din kropp, det är de som opponerar sig och tycker negativt om den som ska skämmas! Var stolt över dig själv på alla sätt och vis!", skriver en tredje. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag