Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det känns inte rätt – hur har de tänkt här?”

Foto: XINHUA / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
Sanna Kallur.Foto: SVEN LINDWALL
Sverker Nilsson.Foto: BILDBYRÅN
Stefan Olsson.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Tävlingar på nätterna, medicinska risker och ifrågasatta arbetsförhållanden. 

Med en vecka kvar till friidrotts-VM blossar kritiken återigen upp mot det ifrågasatta mästerskapet. 

– Finns det någonstans där det är riktigt schyst där man kan ha ett mästerskap? Jag vet inte. Men Doha känns inte rätt, säger Kallur.

– Det finns risk att idrottarna får vätskebrist och svimmar, säger landslagsläkaren Sverker Nilsson. 

Sverige skickar 24 friidrottare till VM i Qatar som inleds nästa vecka. Bland dem finns medaljfavoriterna Armand Duplantis och Daniel Ståhl samt framtidslöftet Tilde Johansson. 

I truppen ingår även fyra maratonlöpare och två gångare - som kommer att tävla på natten. 

Detta då klimatet i Qatar är minst sagt olämpligt för ett friidrotts-VM. 

– Vi får försöka göra det absolut bästa av situationen, men det är absolut inte optimalt att springa maraton eller gå fem mil i den fruktansvärda hettan som det blir, säger friidrottsförbundets landslagsläkare Sverker Nilsson. 

”Som att springa i en ångbastu”

Väderprognoserna är dystra, något som det internationella förbundet var medvetet om redan för fem år sedan, då de utsåg Qatar som värdland för årets världsmästerskap. 

Mästerskapet, som i normala fall hålls under sommaren, flyttades till första veckan i oktober för att undvika den värsta hettan. 

Men det kommer ändå att vara uppemot 40 grader varmt i Doha under VM. 

Och värst blir det för de aktiva inom maraton och gång, vars tävlingar inte avgörs i den nedkylda arenan, utan ute på stadens gator. 

– Nu har de lagt maraton på natten så det är lite mindre varmt, men det är ännu högre luftfuktighet. Jag räknar med att de kommer att springa i 35 graders värme och kanske 80 procents luftfuktighet, så det är fruktansvärt tufft, säger Sverker Nilsson och tillägger: 

– Det är som att springa i en ångbastu ungefär. 

Vilka risker finns det med att tävla under de förutsättningarna?

– Det är mycket större risker att tävla i den här miljön och det blir mycket sämre resultat för man får hålla ett lägre tempo. Riskerna är att du får vätskebrist och svimmar förstås. Det kommer vi nog att se en hel del under loppets gång, som inte klarar av det hela. 

Hur påverkar värmen de svenska deltagarna?

– Vi försöker ge dem så bra möjlighet som möjligt att prestera, och det brukar vara så att ju vidrigare förhållande desto bättre för Sverige, för vi är bra på att förbereda oss, men optimalt är det definitivt inte. 

– Men det är inget att diskutera nu, för det blir ett VM i Qatar. Vi får gilla läget, men det kunde definitivt varit bättre förutsättningar, helt klart. Det skulle varit enklare om VM legat på ett annat ställe, säger Sverker Nilsson.  

Daniel Ståhl är Sveriges största guldhopp - i konkurrens med Armand Duplantis - i friidrotts-VM i superheta Doha.Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kritik från Human Rights Watch

När Qatar utsågs som värdland 2014, var kritiken skarp. Och den kom från flera olika håll. 

Förutom vädrets rent sportsliga och medicinska konsekvenser, ifrågasatte flera organisationer det faktum att Qatar fick ytterligare ett mästerskap, med tanke på de uppgifter som framkommit i samband med utnämnandet av landets värdskap för fotbolls-VM. Och de arbetsförhållanden och dödsfall som då lyftes fram. 

Människorättsorganisationen ”Human Rights Watch” visade direkt sitt förakt.

– IAAF måste veta att Qatar utnyttjar sin arbetskraft när de tog det här beslutet. Det höjer frågan om hur mycket de bryr sig om gästarbetarnas, som världsmästerskapet existens vilar på, liv och välmående, sa Nicholas McGeehan, researcher för Human Rights Watch i Mellanöstern till The Guardian.

Och Stefan Holm, medlem av de aktivas råd inom IOK, hade hellre sett att IAAF hade valt någon av konkurrenterna Eugene eller Barcelona.

– Jag hade väl hoppats på Eugene kanske, inte minst med allt snack som ligger kring fotbolls-VM 2022 så känns det som att det hade varit ett smartare beslut och ta, sa Holm. 

Susanna Kallur: ”Doha känns inte rätt”

Och kritiken har inte bedarrat. 

Den tidigare friidrottsstjärnan Susanna Kallur tillhör de som fortsatt är tveksam till beslutet att lägga årets VM i Qatar. 

– Finns det någonstans där det är riktigt schyst där man kan ha ett mästerskap? Jag vet inte. Men Doha känns inte rätt, säger Kallur och fortsätter:

– Man skulle vilja veta hur IAAF har resonerat. Sätter de press på att de som jobbar med arenor och allt inför mästerskap har bra arbetsförhållanden? Det skulle man vilja veta.

Stefan Olsson.Foto: BILDBYRÅN

Stefan Olsson, generalsekreterare för det svenska friidrottsförbundet, har inga tydliga svar att ge på frågan.

– Från det internationella förbundet har det varit ganska tyst egentligen. Det som de har koncentrerat sig på är att säkerhetsställa att tävlingarna ska kunna genomföras på ett så rättvist och bra sätt som möjligt. 

Det har alltså inte varit några diskussioner eller uppföljning på den kritik som har kommit kring arbetsförhållande och mänskliga rättigheter?

– Måttfullt, skulle jag vilja påstå. Inte alls på samma sätt som jag upplever att fotbollen har agerat. Men där har det byggts nya arenor och i vårt fall är det en befintlig arena, så det är inte riktigt samma specifika betydelse.

– Men vi själva har haft en hel del diskussioner med UD och ambassaden i Qatar, kring de här frågorna, så att vi kan förbereda vår trupp och hämta hem så mycket information som möjligt. 

Anser ni att det är rätt eller fel att friidrotts-VM avgörs i Qatar?

– Det känns lite grann så där med ett VM i Doha, med tanke på att VM 2017 i London var stor succé, och EM i Berlin förra året var stor succé, och att man ibland lagt mästerskap där det finns en ekonomisk garanti mer än att utveckla idrotten, säger Stefan Olsson.