Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Känner mig förrådd av sporten jag älskat”

Foto: DENIS BALIBOUSE / BILDBYRÅN
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / BILDBYRÅN

Löparstjärnan Shelby Houlihan stängs av i fyra år efter att ha testat positivt för anabola steroider och missar OS i Tokyo.

Amerikanskan hävdar att hon är oskyldig – och skyller på fläskkött som hon ätit.

28-åringen vann tävlingarna på både 1 500 meter och 5 000 meter under det amerikanska friidrottsmästerskapet 2019 och sågs som en stor medaljkandidat inför Tokyo-OS.

Men det blir inget olympiskt spel för Houlihan.

Den amerikanska löparen meddelar i ett uttalande att internationella antidopningsbyrån Wadas testprov visat spår av den anabola steroiden nandrolon.

”Förkrossad, bruten, arg och förvirrad”

Houlihan hävdar att hon är oskyldig och att det positiva provsvaret kan ha berott på att hon ätit fläsk.

”Jag har förstått att fläsk kan leda till falska positiva tester för nandrolon eftersom vissa typer av grisar producerar kött med naturligt höga värden”, skriver hon i sociala medier.

”Jag har gjort allt jag kunnat för att visa min oskuld. Jag klarade ett lögndetektortest och lät en toxikolog ta hårprov från mig”, skriver hon.

Houlihan, som tävlade i OS i Rio 2016, säger att avstängningen krossat hennes drömmar om både Tokyo-OS och sommarspelen i Paris 2024.

”Jag är förkrossad, bruten, arg, förvirrad och känner mig förrådd av sporten jag älskat och förlorat mig i. Jag har aldrig tagit prestationshöjande substanser”, skriver hon.


Oskar Rozenberg Hallberg första svensk att tävla i skateboard-OS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.