Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan tvingas sluta: ”Jag blir chockad”

Foto: Bildbyrån.
Fredrik Samuelsson.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

GÖTEBORG. Svensk friidrott mår bättre än på länge.

Men bakom kulisserna bubblar det.

Enligt uppgifter till SportExpressen vill flera personer i styrelsen byta ut ordföranden Johan Storåkers.

– Jag blir jäkligt chockad av det här, säger tiokamparen Fredrik Samuelsson.

Armand Duplantis är världens bästa stavhoppare, Daniel Ståhl är världens bästa diskuskastare och bakom dem finns en rad spännande namn som förtydligar bilden av att svensk friidrott är på stark frammarsch.

Den högste ledaren inom förbundet är ordföranden Johan Storåkers.

Han tog över posten i fjol, efter att ha suttit som ledamot i styrelsen under flera år. Men redan nu kan han alltså vara på väg bort.

Enligt uppgifter till SportExpressen pågår det just nu en maktkamp i toppen av svensk friidrott, där flera personer i styrelsen gått bakom ryggen på Storåkers och haft ett möte med valberedningen där de förklarat att de vill byta ordförande på höstens årsmöte. De ska vara missnöjda med hans ledarskap och ha önskemål om en kvinnlig ordförande.

I skrivande stund är dock Storåkers det enda namnet som nominerats till ordförande inför årsmötet.

– Detta är ingenting jag önskar uttala mig om i media utan jag är noga med att hantera interna angelägenheter just internt, säger Johan Storåkers.

”Jag visste ingenting”

Beskedet väcker förvåning bland flera av de aktiva som lärt känna Storåkers under alla hans år inom friidrotten. Han har bland annat varit överledare för landslaget på olika mästerskap runtom i världen.

– Oj, jag visste ingenting om det här, säger stavstjärnan Angelica Bengtsson.

– Jag tycker om Johan, men jag är inte tillräckligt insatt för att veta hur det gått för honom som ordförande.

Tiokamparen Fredrik Samuelsson:

– När du nämner Johan Storåkers tänker jag främst på de här talen som han alltid håller inför gruppen på mästerskapen. De är legendariska. Han bygger upp en sån stämning! Alla ser alltid fram emot dem.

Vad säger du om att han kan vara på väg bort som ordförande?

– Jag tycker ju om Johan… jag blir jäkligt chockad av det här. Jag ser gärna att han fortsätter som ordförande. Min känsla är att han alltid ser till de aktivas bästa och det gillar jag.

Den 12 september håller förbundet ett digitalt årsmöte där val av ordförande ska genomföras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.