Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan ställa upp på EM i friidrott (!) efter kross

Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Therese Johaug är en löpare av rang. 

På söndagen tog hon ett överlägset guld på NM i terränglöpning. 

– Det är 50/50 att jag springer 10 000 meter på EM nästa år, säger hon till NRK

Redan i slutet på sommaren så visade skiddrottningen Therese Johaug att hon kan dominera i fler sporter än längdskidåkningen. 

Då ställde hon upp i de norska mästerskapen (NM) på 10 000 meter. Det slutade med en utklassning. Johaug tog guld och slog ett nytt mästerskapsrekord på 32.20,87, strax över VM-kvalgränsen på distansen (31.50,00). 

Redan då öppnade hon för att eventuellt testa på att springa distansen på friidrotts-EM i Paris nästa sommar och det är en önskan som alltjämt är kvar. 

Johaug norsk mästare i terränglöpning

För på söndagen ställde hon upp i NM i terränglöpning som hölls i Frognerparken i Oslo och på nytt var det en stor uppvisning av Johaug. Hon sprang in som överlägsen etta på loppet över sex kilometer, hela 28 sekunder före tvåan och fjolårets vinnare Sigrid Jervell Våg. 

– Det här var väldigt roligt. Det var fullt med folk här, det var nästan som att åka i Holmenkollen, säger Johaug till NRK

– Det var kul för mig att få känna tävlingsinstinkten igen. Det var väldigt nervöst före start, men nu har jag lust att springa mer, inte minst 10 000 meter på EM nästa år. Chansen att jag ställer upp där är 50/50, dessutom har jag aldrig varit i Paris förut. Men det får inte ta överhanden över min skidsatsning, fortsätter hon. 

Johaugs strålande comeback-säsong

Therese Johaug laddar just nu för sin andra säsong i skidspåren efter den två år långa dopingavstängningen. Norskan testades positivt för den förbjudna substansen clostebol i oktober 2016.

Johaug fick i sig substansen via en läppsalva och stängdes av från allt tävlande i två säsonger. 

När hon gjorde comeback säsongen 2018/2019 var det en överlägsen Johaug som ställde sig på startlinjen. 

31-åringen vann elva världscuptävlingar, men missade segern i den totala världscupen då hon valde att avstå Tour de Ski för att fokusera på VM i Seefeld.

Under världsmästerskapet vann Johaug tre individuella guldmedaljer. Därtill körde hon sista sträckan i Norges lag som slutade tvåa, efter Sverige, i stafetten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.