Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kan inte be mamma att göra det här igen”

Duplantis på presskonferensen i Monaco.
Foto: MATTHIAS HANGST / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Duplantis och mamma Helena.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

Armand Duplantis fick inte med sig stavarna på flyget till Diamond League-tävlingen Monaco.

Då satte sig mamma Helena i bilen – och körde i 25 timmar.

– Hon är en ängel, säger Duplantis.

Under fredag kväll är det dags för säsongens första riktiga Diamond League-tävling. Platsen är Monaco, det kommer vara publik på läktarna (!) och flera av världens absolut bästa friidrottare är på plats.

Ett av de stora affischnamnen är Armand Duplantis från Sverige, som höll en presskonferens i Monaco under torsdagen.

– Jag förväntar mig en bra tävling här, säger Duplantis.

– Det här är ett bra ställe att hoppa på, vädret är alltid bra och det brukar inte blåsa något heller. Det passar för stavhopp, helt enkelt. Och nu får jag chansen att möta både Sam Kendricks och Thiago Braz… då kan det hända speciella saker.

”En enorm uppoffring”

Duplantis har gjort fyra tävlingar under den här speciella sommaren och som bäst har han hoppat 5,94. Det här blir hans första tävling utanför Norden.

Och förberedelserna blev speciella.

Han lyckades inte få med sig stavarna på flyget och mamma Helena, som även är hans tränare, tvingades därför sätta sig i bilen och köra från Uppsala till Monaco – drygt 240 mil. Efter tävlingen måste hon köra samma sträcka igen, eftersom Armand Duplantis ska tävla i SM på söndag.

– Jag tror det skulle ta 25 timmar att köra hela vägen. Mamma gör en enorm uppoffring här. Sen får vi se hur vi löser det här i framtiden… jag känner inte att jag kan be henne göra det igen, säger Duplantis.

– Mamma gör allt för att jag ska lyckas inom sporten. Även om jag hade erbjudit mig att köra bilen så hade hon aldrig accepterat det.

Ytterligare två svenskar tävlar i Monaco: Kalle Berglund ska försöka slå svenskt rekord på 1 500 meter och Suldan Hassan får chansen att utmana världseliten på 5 000 meter.TV: Duplantis om bråken med föräldrarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.