Sanna Kallur och Nevin Yanıt i Peking 2008 Foto: Clive RoseSanna Kallur och Nevin Yanıt i Peking 2008 Foto: Clive Rose
Sanna Kallur och Nevin Yanıt i Peking 2008 Foto: Clive Rose
Nevin Yanıt är nu tillbaka på löparbananNevin Yanıt är nu tillbaka på löparbanan
Nevin Yanıt är nu tillbaka på löparbanan
Nevin Yanıt Foto: Anja NiedringhausNevin Yanıt Foto: Anja Niedringhaus
Nevin Yanıt Foto: Anja Niedringhaus

Kallurs rival tillbaka – efter dopingskandalen

Publicerad

Hon tog anabola steroider, testosteron och bloddopade sig själv.

Sen vann Nevin Yanıt EM-guld i Göteborg.

Tre år efter att skandalen avslöjades är turkiskan nu tillbaka på löparbanan – och siktar mot OS i Rio de Janeiro.

– Jag har äntligen fått min frihet, säger Yanıt efter comebacken.

På suddiga tv-bilder från nyhetsbyrån Doğan Haber Ajansı ser vi hur Nevin Yanıt, 30, återigen stormar fram över löparbanan.

Det är på en tävling i Istanbul som skandalstjärnan gör comeback.

Och klockan stannar på 8.35.

– Jag har varit borta i tre år. Trots det lyckas jag komma tillbaka och leverera på den här nivån. Jag kände själv hur alla på startlinjen var rädda för mig. Jag kommer att bli otroligt stark i sommar, säger Yanıt till Anadolu Ajansı.

Tiden var en bra bit ifrån kvalgränsen till inomhus-VM i Portland (8.14), men Nevin Yanıt har alltså siktet inställt på OS i Rio de Janeiro den här sommaren.

Lovar fina resultat

Hennes återkomst är dock minst sagt kontroversiell.

Det var bara för tre år sen, strax efter att hon vunnit EM-guld på 60 meter häck i Göteborg, som dopingjägarna avslöjade henne.

Yanıt hade tagit både testosteron och den anabola steroiden stanozolol. I hennes biologiska blodpass kunde man också se att hon bloddopat sig under både 2012 och 2013 – och därmed blev av med sitt EM-guld på 100 meter häck från Helsingfors 2012.

Hon fick dock behålla sitt EM-guld från Barcelona 2010.

– Nu har jag avtjänat mitt straff. Jag har äntligen fått min frihet. Och nu känner jag bara glädje, säger Nevin Yanıt som kan komma att ställas mot sin gamla rival Sanna Kallur i sommar.

– Jag kommer att kämpa för att bli ännu bättre. Varje träningspass är viktigt för mig nu. Det här är verkligen en nystart. Jag har en ny tränare, jag litar på mig själv och det här kommer att leda till någonting väldigt bra.

– Ni ska få se fina resultat i sommar.

 

LÄS ÄVEN: "Därför väljer Sanna Kallur att nobba VM"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag