Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kallurs rival tillbaka – efter dopingskandalen

Sanna Kallur och Nevin Yanıt i Peking 2008
Foto: Clive Rose
Nevin Yanıt är nu tillbaka på löparbanan
Nevin Yanıt
Foto: Anja Niedringhaus

Hon tog anabola steroider, testosteron och bloddopade sig själv.

Sen vann Nevin Yanıt EM-guld i Göteborg.

Tre år efter att skandalen avslöjades är turkiskan nu tillbaka på löparbanan – och siktar mot OS i Rio de Janeiro.

– Jag har äntligen fått min frihet, säger Yanıt efter comebacken.

På suddiga tv-bilder från nyhetsbyrån Doğan Haber Ajansı ser vi hur Nevin Yanıt, 30, återigen stormar fram över löparbanan.

Det är på en tävling i Istanbul som skandalstjärnan gör comeback.

Och klockan stannar på 8.35.

– Jag har varit borta i tre år. Trots det lyckas jag komma tillbaka och leverera på den här nivån. Jag kände själv hur alla på startlinjen var rädda för mig. Jag kommer att bli otroligt stark i sommar, säger Yanıt till Anadolu Ajansı.

Tiden var en bra bit ifrån kvalgränsen till inomhus-VM i Portland (8.14), men Nevin Yanıt har alltså siktet inställt på OS i Rio de Janeiro den här sommaren.

Lovar fina resultat

Hennes återkomst är dock minst sagt kontroversiell.

Det var bara för tre år sen, strax efter att hon vunnit EM-guld på 60 meter häck i Göteborg, som dopingjägarna avslöjade henne.

Yanıt hade tagit både testosteron och den anabola steroiden stanozolol. I hennes biologiska blodpass kunde man också se att hon bloddopat sig under både 2012 och 2013 – och därmed blev av med sitt EM-guld på 100 meter häck från Helsingfors 2012.

Hon fick dock behålla sitt EM-guld från Barcelona 2010.

– Nu har jag avtjänat mitt straff. Jag har äntligen fått min frihet. Och nu känner jag bara glädje, säger Nevin Yanıt som kan komma att ställas mot sin gamla rival Sanna Kallur i sommar.

– Jag kommer att kämpa för att bli ännu bättre. Varje träningspass är viktigt för mig nu. Det här är verkligen en nystart. Jag har en ny tränare, jag litar på mig själv och det här kommer att leda till någonting väldigt bra.

– Ni ska få se fina resultat i sommar.


LÄS ÄVEN: "Därför väljer Sanna Kallur att nobba VM"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.