Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kajsa Bergqvist rörd till tårar på inomhus-VM

Kajsa Bergqvist.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Kajsa Bergqvist.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Armand Duplantis
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

BELGRAD. Den elektriska stämningen hade precis lagt sig efter Armand Duplantis världsrekord. 

Då satt förbundskapten Kajsa Bergqvist i tårar på läktaren. 

– Jag trodde inte att jag skulle bli så oerhört engagerad, säger Bergqvist. 

Kajsa Bergqvist tog över som förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget efter OS i Tokyo, då Karin Torneklint lämnade rollen. Den här veckan var det dags för Bergqvists första mästerskap förbundskapten, när inomhus-VM avgjordes i Belgrad. 

Och 45-åringen fick en smakstart på uppdraget. 

På VM:s första dag hoppade Thobias Montler hem ett silver i längdhopp, samtidigt som Claudia Payton tog sig vidare till semifinal på 60 meter efter nytt personbästa. 

Under mästerskapets gång tävlade ytterligare fem svenskar i final, där Carl Bengtström och Armand Duplantis tog brons respektive guld. 

”Mondos” stora show tog som bekant vid när guldet var säkrat. I sitt tredje försök tog sig den svenske stjärnan över världsrekordhöjden 6,20 – och Stark arena i Belgrad exploderade. 

När trycket lagt sig en smula träffade SportExpressen en tårögd Kajsa Bergqvist på läktaren. 

– Sport engagerar. Man blir… Jag trodde inte att jag skulle bli så oerhört engagerad att jag kände så här, säger hon. 

Kajsa Bergqvist rörd till tårar på inomhus-VM

Förbundskaptenen var dels tagen av Duplantis uppvisning, men också rörd över hela lagets prestation under mästerskapet. 

– Jag kände känslan i laget redan när de kom. De var inte här för att delta utan för att prestera. Jag upplevde inte hos någon att det bara var kul med en uttagning, alla var fokuserade på att gå vidare och göra sitt bästa, säger Bergqvist. 

– Jag har inte förstått hur känslomässigt engagerad man blir när man har den här rollen. Man är med dem hela helgen, äter frukost, lunch middag och åker med dem till tävlingen. Som när ens föräldrar och tränare säger att de är mer engagerade än en själva, jag förstår det nu. Man vill så gärna att de ska lyckas. 

Bergqvist hyllar stämningen bland de aktiva i laget. 

– Det är så fina individer. Och hur de fungerar tillsammans. De sitter inte i sina egna små bubblor, det känns som att alla försöker kämpa och stötta upp varandra. Det är en bra stämning. 

Se även: Hela Friid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.