Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kajsa Bergqvist rörd av svenska succéresultaten

Foto: CHRIS ANDERSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Rekorden avlöste varandra när årets första Folksam GP-tävling gick 

På läktaren i Sätrahallen satt förbundskapten Kajsa Bergqvist och var tagen av främst två utövares resultat.  

– Jag blev väldigt berörd när jag såg det, säger hon. 

I söndags gick startskottet för Folksam GP-säsongen med inomhustävlingar i Sätrahallen i Stockholm. Det blev ett startskott utan dess like. 

Längdhopparen Thobias Montler satte ett nytt arenarekord på 8.19, världens näst längsta hopp i år, sprinten Julia Henriksson satte personbästa på 60 meter på tiden 7.34 och Jonathan Grahn satte ett nytt svenskt juniorrekord på 1500 meter på tiden 3.40,55. 

Förbundskapten Kajsa Bergqvist satt på läktaren och njöt i fulla drag. 

– Det var helt grymt. Att sitta under en Folksam GP-tävling och bara skrika rakt ut fem-sex gånger. Det hade jag inte förväntat mig, säger hon. 

Kajsa Bergqvist rörd av svenska succéresultaten

Framför allt var det två utövares resultat som Bergqvist kände lite extra för. 

Det var Henrik Larssons, 23, svenska rekord på 60 meter, tiden 6.56 och länghopparens Tilde Johanssons, 22, personbästa inomhus. Hennes hopp på 6.63 var en förbättring med åtta centimeter och gör henne till sjua i världen i år. 

– Det är två stycken som verkligen har kämpat. Sen 2019 har det stannat upp för de båda. Henrik har alltid haft kapaciteten för det här, men skadeproblem har satt käppar i hjulen för honom. Så att få till det här nu och springa rakt in i världseliten på 60 meter... jag blev väldigt berörd när jag såg det, säger Kajsa Bergvist. 

2019 fick Tilde Johansson sitt stora genombrott när hon slog Erika Johanssons svenska juniorrekord med ett hopp på 6.73 och togs ut till senior-VM i Doha den hösten. 

Kajsa Bergqvist arbetade då som expert för SVT och minns det väl. 

– Som det ofta blir med en junior började man då prata om att hon snart skulle hoppa sju meter. Sen kom skadorna. Det har varit livets hårda skola för Tilde. Sen nu hoppar hon 6.63 med marginal – då är hon ju tillbaka på den nivån hon höll innan, säger hon. 

– Det visar på otrolig karaktär och beslutsamhet. 

Inomhussäsongen kulminerar med EM i turkiska Istanbul 2-5 mars. Dessförinnan avgörs inomhus-SM i Malmö 17-19 februari. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.