Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kajsa Bergqvist om Ukraina i inomhus-VM

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN

BELGRAD. För tre veckor sedan vaknade hon till krig. 

På lördagen tog Jaroslava Mahutjich VM-guld i höjdhopp – och brast ut i gråt när hon tog emot sin guldmedalj. 

– Jag vet inte om jag skulle klarat av det själv, säger Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist – som också berättar om det svenska bidraget till Ukrainas friidrottslandslag under inomhus-VM.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har idrottare från båda länderna lyst med sin frånvaro i de flesta idrottsliga sammanhang. I Rysslands fall handlar det om att flera internationella förbund portat både utövare och landslag från att delta i tävlingar.

Ryska utövare har portats från inomhus-VM i friidrott, som just nu avgörs i Belgrad – men i startlistorna återfinns sex ukrainska deltagare. 

Maryna Bech-Romantjuk väntas utmana Khaddi Sagnia om medaljerna i längdhoppsfinalen och under lördagen tog Jaroslava Mahutjich guld i höjdhoppet. 

Den ukrainska stjärnan var tårögd efter finalen och möttes av stort jubel från publiken när hon tog emot sitt guld på lördagskvällen. Inte heller då kunde hon hålla tårarna tillbaka. 

– Jag hoppade för alla ukrainare i dag, sa Mahutjich i C More. 

Kajsa Bergqvist om Ukraina i inomhus-VM

– Jag tycker det är fantastiskt att de för några ögonblick kan lägga tankarna på vad som händer där hemma med alla nära och kära och faktiskt prestera så bra som de gjort, säger Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist. 

– Jag vet inte om jag skulle klarat av det själv om jag ska vara ärlig. Om jag varit i samma situation. 

Sverige hade planerat att tävla i Belgrad med en ukrainsk flagga på tävlingsdräkten – men fick nej från det internationella friidrottsförbundet World Athletics. 

– Jag var nog rätt inställd på att det skulle bli nej, det brukar vara rätt tydligt att det är reglerat innan hur det får se ut med symboler och loggor, säger Kajsa Bergqvist. 

Sveriges gest till Ukraina

Det finns dock möjlighet att visa sitt stöd genom att måla hud eller naglar. Det svenska landslaget delar ut ”gnuggisar”, engångstatueringar, med den ukrainska flaggans färger som utövarna kan använda om de vill. 

Men faktum är att gnuggisarna kom till användning även för det ukrainska laget. Bergqvist berättar att hon gav bort ett antal till Ukrainas landslag. 

– En del hade inte fulla utrustningar med kläder som var kvar i Ukraina, men nu kunde de använda någon slags nationell symbol. Det verkade som att de uppskattade den lilla gesten i alla fall, säger hon. 

Se även: Hela Friidrottsgalan 2022 – stjärnorna prisas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.