Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kajsa Bergqvist: ”Jag gillar inte att höra det”

Kajsa Bergqvist. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Daniel Ståhl Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Slottsskogsvallen kokade i går kväll.

Kalle Berglund slog svenskt rekord, Thobias Montler gjorde en sensationell comeback – och Armand Duplantis krossade stadionrekordet.

– Det var en fantastisk kväll med många viktiga besked, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

Men en sak gör henne rejält orolig inför VM i Doha.

Kalle Berglund har jagat VM-kvalgränsen 3.36,00 under hela sommaren. I solnedgången på Slottsskogsvallen i Göteborg gick det äntligen vägen.

23-åringen från Jämshög i Blekinge sprang på 3.34,89 och sänkte därmed sitt egna svenska rekord med över en sekund.

Publiken skrek rakt ut av förtjusning.

– Det känns riktigt skönt att vara helt klar för VM nu. Och jag känner dessutom att jag har i VM att göra, säger Berglund när SportExpressen träffar honom efteråt.

En liten stund senare var det dags för Thobias Montler att göra comeback efter sin lårskada. Frågorna var många: Är han redo för det här? Kommer han vara på samma nivå som tidigare?

Svaret kom direkt. 8,17 i första försöket.

– Det var otroligt skönt, så klart. Det här betyder mycket inför resten av säsongen, säger Montler.

Duplantis slog stadionrekord

Samtidigt som Thobias Montler hoppade längd så hade Armand ”Mondo” Duplantis börjat komma upp på riktigt höga höjder i stavhoppet. Han tog 5,80 i sista försöket och raderade därmed ut Patrik Klüfts gamla stadionrekord (5,75).

Sen tog han 5,90 i andra försöket.

– Det var grymt att tävla här i Göteborg och vara så nära publiken hela tiden. Det hjälpte mig verkligen, jag ville bjuda på lite show i dag, säger Duplantis.

SVT:s expertkommentator Kajsa Bergqvist har ett leende på läpparna när SportExpressen träffar henne på vägen ut från Slottsskogsvallen. Det här var en väldigt bra kväll för svensk friidrott.

– Det var verkligen många viktiga besked. Och om jag ska välja ut ett enda så får det blir Thobias Montler i längdhoppet, säger Bergqvist.

– Det är ganska tufft att åka på en sån där skada mitt under säsongen. Man tvingas in i en rehabperiod och måste sen hitta tillbaka igen, lita på kroppen och få ihop alla bitar i tekniken.

– Han gör det och hoppar 8,17 direkt. Det är otroligt imponerande.

Kajsa: ”Ett stort orosmoment”

VM i Doha är bara sex veckor bort, hur ser det ut för Sverige tycker du?

– Det ser väldigt bra ut. Vi har flera som kan ta sig till final och vara med och slåss om medaljerna. Men det finns en sak som är oroväckande just nu.

Vad?

– Jag gillar inte att höra att Daniel Ståhl har ont i ljumsken.

Ståhl skulle egentligen ha tävlat på Slottsskogsvallen, men valde att lämna återbud på grund av skadan. Kajsa Bergqvist visar hur man gör ett diskuskast och sätter fingret mot ljumsken. Mycket tryck hamnar just där.

– Och då gäller det att allting håller ihop.

Hon fortsätter:

– Det är ett stort orosmoment för mig, eftersom Daniel Ståhl är en solklar guldfavorit med tanke på hur han har kastat den här säsongen.

– Jag hoppas verkligen att det bara var en säkerhetsåtgärd att han stod över i kväll.