Kajsa Bergqvist bryter med tränaren

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tränaren Bengt Jönsson och Kajsa Bergqvist går skilda vägar.
Foto: ANDREAS

Efter tolv år och åtta mästerskapsmedaljer bryter höjdhopperskan Kajsa Bergqvist med sin tränare Bengt Jönsson. 

Satsningen inför OS kommer i stället att ledas av Yannick Tregaro som blir hennes nye tränare. 

- Det blev ett snabbt beslut men det känns verkligen kul och inspirerande, säger Tregaro till TT.

För tre veckor sedan frågade Bergqvist Yannick Tregaro - främst känd som trestegshopparen Christian Olssons tränare - hur han ställde sig till ett framtida samarbete.  Tregaro blev förvånad, även om de arbetat tillsammans tidigare.  - Jag har hjälpt henne lite då och då och vår personkemi stämmer väldigt bra överens.  Senast vid GP-finalen i Monte Carlo fick Bergqvist hjälp av Tregaro, ett samarbete som nu alltså trappas upp. Att hinna med de båda världsstjärnorna ska inte bli några problem. Dessutom kommer Hanne Haugland att assistera honom vad gäller träningen med Kajsa.

Tregaro dubblerar  - Hon blir en viktig del. Det är ju en del praktiska problem vid stora tävlingar. Exempelvis under OS kommer Christian gå in i början av tävlingarna medan Kajsa hoppar i slutet och vill då vara kvar längre på förlägret. Då kommer Hanne kunna hjälpa henne med förberedelserna.  Christian Olsson själv har också fått säga sitt och har enligt Tregaro inga problem med att dela sin tränare med Bergqvist. Men själv behövde han tänka igenom situationen innan han tackade ja.  - Men jag hade ett långt snack med Kajsa i går (läs måndag) och vi kom fram till att denna lösning skulle fungera. Jag kan hjälpa till att se saker på ett nytt sätt och få in lite ny glöd och ny inspiration.  Den gångna säsongen har Bergqvist, som i dagsläget är världstvåa efter Hestrie Cloete, pendlat upp och ner i form. I höjdhoppsgalan i tyska Eberstadt slog hon till med personbästa 2,06 för att några dagar senare vinna SM i Norrtälje på bottennoteringen 1,86. Grundfysiken måste enligt Tregaro förbättras för att få bort ojämnheten från årets säsong.

Nya idéer, ny inspiration  - För att kunna hoppa så jämnt som Christian gjorde i år måste du ha en mycket bra grund. Kajsas ojämnhet berodde också mycket på problemen med hälsenan.  Tregaro själv tror att han kan hjälpa Kajsa främst med den fysiska träningen.  - Jag tycker Kajsa är grym, tekniken är otroligt bra. Men jag har en del idéer hur den fysiska träningen ska bedrivas.  Att det nu blir mer höjdhopp på träningsprogrammet för Tregaro ser han bara som positivt.  - Jag ser mig egentligen som en höjdhoppstränare, jag var själv höjdhoppare och tränar många andra höjdhoppare. Christian är ju heller inte dålig på det, förklarar Tregaro.  Bengt Jönsson hade planerat för ett år till innan han skulle sluta som friidrottstränare. Nu kommer han bara att ägna sig åt sina adepter i klubben Tureberg. Hans civila arbete har gjort att han inte kunnat ägna sig helhjärtat åt Bergqvist, vilket har påverkat beslutet.  - Det är ledsamt fast ändå ganska skönt att bli ledig. Men det är helt på Kajsas initiativ, säger Jönsson till TT.

FAKTA

Född: 12 oktober 1976 i Sollentuna.

Klubb: Turebergs FK.

Tränare: Yannick Tregaro.

Längd: 175 cm.

Vikt: 59 kg.

Yrke: Höjdhoppare.

Bor: Monaco.

Personligt rekord: 2,06.

Meriter: Guld inne-VM 2003, inne-VM 2001, EM 2002, inne-EM 2000.
Silver inne-EM 2002.
Brons OS 2000, VM 2001, VM 2003, 4:a VM 1999, 5:a VM 1997.

Aktuell: Byter efter tolv år med Bengt Jönsson tränare till Yannick Tregaro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.