Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: VM ställs in efter virusskräcken

Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Inomhus-VM skjuts upp i ett helt år på grund av Corona-skräcken i Kina.

Det meddelar det internationella friidrottsförbundet.

”Det är blandade känslor. Det hade varit kul att tävla inomhus, men också skönt att slippa risken att bli smittad”, skriver Armand Duplantis i ett sms.

Den 13-15 mars skulle kinesiska Nanjing anordna inomhus-VM i friidrott.

Nu skjuts mästerskapet upp. Under onsdagskvällen meddelade det internationella friidrottsförbundet att mästerskapet skjuts upp till mars nästa år med anledning av Coronaviruset.

”Vi vet att Kina gör allt de kan för att stoppa spridningen av det nya Coronaviruset och vi stöttar dem i deras försök, men vi måste ge våra tävlande, medlemsländer och partners en tydlig väg framåt i en komplex samling omständigheter”, skriver IAAF på sin hemsida och fortsätter:

Friidrotts-VM skjuts upp på grund av Coronaviruset

”Vårt medicinska team, som är i kontakt med Världshälsoorganisationen, menar att spridningen av Coronaviruset fortfarande är på en besvärande nivå, både i landet och utanför”.

Samtidigt skriver friidrottsförbundet att de har diskuterat möjligheten att flytta mästerskapet till en annan plats, för att på så sätt undvika att behöva flytta fram det tidsmässigt. Det fanns städer i andra länder redo att ta över värdskapet, men till slut kom man fram till att oron för viruset är så pass stor även utanför Kinas gränser att det inte var genomförbart.

Den svenske superstjärnan Armand Duplantis, 20, som redan vunnit EM-guld och VM-silver i stavhopp, hade varit en av de största medaljfavoriterna i Nanjing.

”Det är blandade känslor. Det hade varit kul att tävla i ett mästerskap inomhus, men det är också skönt att slippa risken att bli smittad”, skriver han i ett sms till SportExpressen.

Två inomhusmästerskap på kort tid

Flytten innebär att det under mars månad nästa år kommer arrangeras två inomhusmästerskap: VM och EM.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint undrar hur man ska få ihop det hela.

– Ja, det var lite annorlunda tänk här. Det ska bli spännande att se hur de löser det praktiskt med tanke på att det är ett inomhus-EM samma månad, säger hon.

– Rent fysiskt skulle det kanske kunna gå för idrottarna, men då behöver man i alla fall tre veckor vila emellan. Frågan är om de aktiva vill ha en så pass lång inomhussäsong. Det är inte så kul med mästerskap om ingen vill titta på det.

Har du varit orolig för att åka till Kina?

– Nej, det har jag inte. Jag har känt mig trygg med att de som har koll kommer göra en riktig bedömning av läget och att förbundet skulle komma med ett beslut i god tid. Hade de bara sagt att vi skulle åka dit och inte vetat så mycket, då hade jag varit orolig, säger Karin Torneklint.

Vad är Coronaviruset?

Det finns ett stort antal virus som tillhör familjen coronavirus. De flesta finns hos olika djurarter och endast ett fåtal typer kan smitta mellan djur och människor.

•••

Sju coronavirus kan smitta människor och ger varierande symtom, vissa av dessa virus är mycket vanliga och orsakar vanlig förkylning.

•••

2003–2004 bröt en epidemi ut av ett nytt coronavirus som kallas sars. 8 000 människor smittades, varav över 750 dog.

•••

2012 upptäcktes på arabiska halvön en ny variant av coronavirus som kallas mers. 2 000 drabbades, 700 dog.

•••

Nya coronaviruset som kallas n2019-CoV har kopplats till en fiskmarknad i den kinesiska staden Wuhan och upptäcktes i slutet av december.

Därför skjuts inomhus-VM i friidrott upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.