Svenske löparen fast för doping

Svenska långdistanslöparen Robel Fsiha har testats positivt för doping.
Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Den nyligen historiska EM-mästaren är därmed avstängd tills vidare.
Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska långdistanslöparen Robel Fsiha, 23, har testats positivt för doping.

Den nyligen historiska EM-guldmedaljören är därmed avstängd tills vidare under utredning.

– Vi känner ett stort allvar och en stor sorg, säger förbundets ordförande Johan Storåkers.

– Jag känner mig lurad, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Spårvägslöparen har vunnit flera SM-guld i långdistans och Finnkampsdeltagande sedan tidigare.

I början på december, för två månader sedan, fick han sitt stora internationella genombrott under EM i terränglöpning. Robel Fsiha blev då förste herrsvensk någonsin att vinna ett guld i ett terräng-EM.

För sin bedrift nominerades 23-åringen som ”Månadens friidrottare” av europeiska friidrottsförbundet

Nu är han testats positivt för doping, och är avstängd tills vidare under utredning, låter svenska friidrottsförbundet meddela.

EM-guldmedaljören Robel Fsiha fast i dopingtest

Förbundet fick information om ärendet torsdag den 6 februari, och en interimistisk avstängning trädde i kraft onsdag den 5 februari.

Under en presskonferens på eftermiddagen uttryckte förbundet sin bestörtning över beskedet. 

– Analysen av ett dopingprov lämnat i november visar förekomst på en otillåten substans. Därför är han misstänkt för en dopingförseelse och avstängd till svidare. Vi kan inte ge information om substans och dom är inte beslutad än. Från svensk friidrott känner vi ett stort allvar och en stor sorg, säger förbundets ordförande Johan Storåkers.

– I går klockan ett öppnade jag ett kuvert. Det var besvikelse, bestörtning och förbannelse. På något sätt ramar det in livets berg och dalbana, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

”Han har testats totalt tio gånger”

Robel Fsihas positiva dopingprov togs den 25 november i Etiopien. Det var ett urinprov som skickades vidare till Wada-laboratorium för analys innan förbundet meddelades om att det var positivt.

– Han har testats totalt tio gånger. Den första gången var i augusti 2017 och den senaste gången var i januari 2020, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

– Jag känner mig personligen lurad, definitivt. Samtidigt är jag väl medveten om att det inte är slut, det är ingen som är dömd. Det har gått 25 timmar, så jag har hunnit lugna ner mig. Men jag känner mig besviken och lurad, säger Stefan Olsson.

Dopningstestet skedde innan Fsiha tog sitt överraskande EM-guld i december. Vilket därmed skulle innebära att han var dopad redan innan han tog sin titel.

– Om det här nu blir ett fall är vi helt medvetna om att det här guldet kommer att diskvalificeras, men det var ingen information vi hade när loppet gick. Då fanns det inga indikationer på något annat än att allt var okej, säger Stefan Olsson.

Torneklint: ”Har ingen längre relation med honom”

Robel Fsiha flydde från sitt födelseland Eritrea och kom till Sverige år 2013. Han fick svenskt medborgarskap fem år senare, under hösten 2018.

Den 9 december 2018 i samband med terräng-EM representerade han Sverige för första gången i tävlingssammanhang och slutade då på 40:e plats.

– Jag har ingen längre relation med honom. Jag har haft honom en gång i landslaget, under Finnkampen 2019. Vi ville ha med honom och har haft kontakt med hans tränare tidigare, inte med Robel själv. Det här är väldigt tråkigt. Det finns inget gott i det, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Han har utöver guldet i EM-terränglöpning även tagit sex SM-guld och fem SM-silver. Vid terräng-VM i Danmark i fjol blev han 17:e och bäste europé. Därtill har han vunnit Lidingöloppet.

Dopningsbeskedet kommer bara ett par dagar efter att nyheten att Jenny Fransson, brottare uttagen till sommarens OS-trupp i Tokyo, även hon lämnat ett positivt dopningstest.

Förbundskaptenen: ”Dåligt för svensk friidrott”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.