Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kanske kommer upp i deras nivå nån gång”

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Carolina KlüftFoto: THOMAS KIENZLE / AP SCANPIX SWEDEN
Sanna KallurFoto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Supertalangen Tilde Johansson, 18, vinner guld på 100 meter häck på U20-EM i Borås.

Trots att längdhopp är hennes specialitet. 

Det gjorde hon på tiden 13.16, som är personbästa, före polskan Pia Skrzyszowska.

– Det kändes perfekt. Hela loppet var perfekt. Jag hade bara fokus på mig själv hela vägen och det kändes jättebra verkligen, säger Tilde efter loppet. 

Tilde Johansson har slagit igenom på allvar under våren. Det svenska superlöftet tog sig under gårdagen sig till final i 100 meter häck i U20-EM i Borås. 

18-åringen fick till ett nästan perfekt lopp i försöket och korsade mållinjen på tiden 13.45, bara sju hundradelar från hennes personliga rekord trots stark motvind.

Med den tiden var hon näst snabbast i försöken, bara en hundradel efter Pia Skrzyszowska, Polen.

Tilde Johansson vinner guld

Och under finalen gjorde Tilde Johansson återigen ett väldigt bra lopp när hon alltså vann guld på tiden 13.16. Det gjorde hon före polskan Pia Skrzyszowska. Guldet är Sveriges första genom tiderna i U20-EM på 100 meter häck.  

Dessutom är inte 100 meter häck hennes favoritgren. Utan det är längdhopp som hon kommer att delta i när finalen är under söndagen.

– Häck och längd är mina grenar. Men längd är ändå det jag presterat bäst i i år så det är ändå lite favoritgrenen, säger Tilde Johansson. 

Känslan inför längdfinalen? 

– Det känns väldigt bra. Jag körde lite isbad och har stretchat. Jag är fortfarande pigg i benen efter loppet. 

I slutet av juni tangerade Tilde Johansson Erica Johansson svenska rekord för juniorer i längdhopp, när hon slog till med 6.72 på Ullevi. Inte långt senare gjorde hon 6.73 på Karlstads GP-tävling, och står därmed ensam med rekordet.

Har kvalat in till VM i Doha

Det innebär att hon har kvalat in till senior-VM i Doha i slutet av september. 

– Det är en stor dröm jag har haft, att få delta i ett senior-VM. Det var inget mål vi hade inför säsongen utan det har bara kommit naturligt. Jag följer inte med till VM för att se och lära, jag följer med för att tävla och prestera mitt bästa, sa Tilde i intervju med SportExpressen nyligen.

”Kanske kommer upp i deras nivå någon gång”

Tilde Johansson har börjat bli jämförd med några av de stora inom svensk friidrott som Carolina Klüft och Sanna Kallur. Och det tycker Tilde är väldigt kul. 

– Det är jättehäftigt. Fast de är ju fortfarande mycket bättre än vad jag är. Men man kanske kommer upp i deras nivå någon gång, säger hon. 

Med framgångarna kommer även en helt annan press. Men det är inget som bekymrar den 18-åriga talangen.

– Det har varit ganska mycket inför EM nu. Jag har gjort lite fler intervjuer än vanligt. Men jag tycker inte det ger mig så mycket press, det är bara kul. Det är mer att pressen kommer från mig själv, att jag har höga krav, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.