Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag vet inte vad som hände – jättekonstigt”

Dagens tre största sportnyheter.
Tilde Johansson Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

På lördagen blev det ett guld efter en uppvisning på 100 meter häck. 

Under längdhoppsfinalen slog talangen Tilde Johansson till igen och knep ett silver – detta efter en hårmiss vid hennes längsta hopp. 

– Jag får klippa av håret nästa gång, säger 18-åringen och skrattar. 

– Hon gör en fantastisk insats naturligtvis, det är väldigt imponerande, säger tidigare längdstjärnan Erica Johansson. 

Regnet öste ner över Borås när längdhoppsfinalen i U20-finalen skulle inledas. Efter guldet i 100 meter häck under lördagen var Tilde Johansson även favorit att ta hem guldet i längdhopp, men tävlingen började svajigt för svenskan. 

Det blev röd flagg i det första hoppet – och röd även i det andra. Svenskan var därmed tvungen att få till ett tillräckligt bra resultat för att få hoppa ytterligare tre hopp.

– Jag var inte så stressad över det. Det andra hoppet var bra och ganska långt så jag kände mig inte särskilt nervös över att jag skulle missa de tre sista hoppen, säger Johansson. 

”Hade kunnat vara ett vinnarhopp”

Johansson hoppade 6.32 som var det tredje längsta hoppet i tävlingen – vilket betydde tre nya hopp för svenskan. 

Inför de tre sista hoppen var italienskan Larissa Iapichino i ledning med 6.51. Men då tog Johansson över ledningen genom ett hopp på 6.52. Hoppet kunde dock bli ännu längre då svenskans hår slog ner i sanden. 

– Detta hade kunnat vara ett vinnarhopp, säger A Lennart Julin, kommentator i Sportkanalen.

Johansson gick noga fram och kontrollerade nedslagsmärket – innan hon insåg att hon hade tagit över ledningen. 

– Jag vet inte vad som hände där. Jag hade knutit upp håret som jag brukar i en knut men det slog i en ändå. Det var jättekonstigt. Jag får klippa av håret nästa gång, säger Johansson och skrattar. 

Tror du hoppet hade räckt till seger om inte håret hade slått ner? 

– Det vet jag inte, men jag tror inte det. 

Italienskt guld

Svenskan hade dock insett sitt misstag och satte upp i håret i en hårdare knut inför det sista hoppet.  

Johansson fick dock inte ha ledningen länge. Iapichino slog till med ett nytt ledarhopp som mätte 6.58 – vilket också skulle bli guldhoppet. Därmed blev det ett silver för svenskan. 

– Jag är inte så nöjd med dagens tävling. Det stämde inte alls tekniskt. Det blev alldeles för mycket upp och ner. Jag hade hoppats på mycket bättre och underpresterade i dag. 

Dock är 18-åringen nöjd med mästerskapet – där det blev ett guld och ett silver. 

– Även om jag hade hoppats på ett mycket bättre resultat under längdtävlingen måste jag vara nöjd efter att ha tagit två medaljer. Det var mitt mål inför mästerskapet. 

Hyllas av Erica Johansson 

Den före detta friidrottaren, Erica Johansson, var på plats under längdfinalen i Borås och såg Tilde ta silvret. Hon hyllar 18-åringen efter en riktigt bra helg under U20-EM. 

– Hon gör en fantastisk insats naturligtvis. Jag vet inte om det har hänt inom svensk friidrott att någon har tagit två medaljer i ett juniormästerskap. Det är väldigt imponerande, säger hon.  

Erica Johansson tycker även att Tildes hopp där håret slår i inte bara är hårets fel. 

– Så här är det. Hon får inte med sig överkroppen i uthoppet vilket gör att hon ligger lite bakåt. Det är mer en teknisk detalj än vad det är med håret. Hennes landning brukar inte se ut så där om jag säger så, berättar hon. 

”Det är imponerande”

Hur bra kan Tilde Johansson bli? 

– Jag har sett henne sen hon var liten där hon och hennes syster höll på. Då vet jag att hennes morfar eller farfar sa att hon var ute efter mitt rekord. Jag svarade bara: Ja ja, vi får se. När hon hoppade 6.50 ringde jag henne när hon var 15 år.

– Det är imponerande hur hon fortsätter att köra på trots en liten tyngre svacka, som man brukar kunna ha i ungdomsåren. Där känner jag igen mig själv. Hon har verkligen den mentala styrkan, säger hon.

Erica Johansson tror också att Tilde kommer att bli bättre i 100 meter häck än i längdhopp. 

– Hon kan bli en bra längdhoppare men jag tror att hon kan bli en ännu bättre häcklöpare, säger hon.