Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskan har åkt fast för doping - stängs av

Petra Skiöld under Änglamilen den 28 maj 2016 i Ängelholm.Foto: BILDBYRÅN

Ultralöparen Petra Skiöld, som tog silver i SM 2017, har åkt fast för doping.

Skiöld har fått sex månaders avstängning för att ha fått i sig otillåtna preparatet furosemid. 

– Detta är djupt beklagligt. Vi tar kraftfullt avstånd från all typ av doping och otillåtna preparat inom friidrotten. I det här fallet är det en hypotes att källan för substansen är ett kosttillskott. Detta understryker vikten av den aktivas eget ansvar i vad man får i sig, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott, i ett pressmeddelande.  

Petra Skiöld tillhör den svenska eliten inom ultralöpning, löpning över sträckor som är längre än ett maraton (42 195 meter). Hon tog SM-silver i grenen i Borås i juli 2017.

Efter den tävlingen testade hon dock positivt för en otillåten substans. Hennes prov visade spår av ett otillåtet preparat vid namn furosemid, en vätskedrivande och dopingklassad substans. Svenska friidrottsförbundet hävdar att Skiöld misstänker att hon har fått i sig substansen via ett kosttillskott. 

Petra Skiöld fast för doping

– Detta är djupt beklagligt. Vi tar kraftfullt avstånd från all typ av doping och otillåtna preparat inom friidrotten. I det här fallet är det en hypotes att källan för substansen är ett kosttillskott. Detta understryker vikten av den aktivas eget ansvar i vad man får i sig, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott, i ett uttalande.  

Skiöld hävdar att hon har tagit kosttillskott för att hantera menstruationsbesvär. Hon har accepterat avstängningen, som tog vid 21 september och därmed är avtjänad. 

Vill stoppa kosttillskott

Nu har förbundet skickat ut en rekommendation till sina utövare att sluta med kosttillskott. 

– Vi avråder alla starkt från det, då de i flera fall har visat sig innehålla förbjudna substanser. Furosemid är vätskedrivande och dopingklassat eftersom det kan användas för att snabbare utsöndra andra preparat, som anabola steroider, och därför kan maskera annan doping. Vätskedrivande preparat kan i tillägg vara hälsofarliga för långdistanslöpare, då de kan göra att personen förlorar alltför mycket vätska under ett lopp, säger Sverker Nilsson, förbundsläkare Svensk Friidrott.

SportExpressen söker Petra Skiöld. På sin Instagram-sida skriver hon:
”Livet har två sidor, precis som ett mynt.. Döm mig inte, innan du känner till hela sanningen”.